Slovenija
24 ogledov

Sodišče proti materi in za Slovenijo

dob Boštjan Tacol
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v tožbi, ki jo je proti slovenski državi vložila mati zapornika, ki je med služenjem kazni v zaporu Dob naredil samomor, na prvi stopnji odločilo v prid Sloveniji.

Sin tožnice je v zaporu Dob služil tri leta in štiri mesece zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi posilstva, prizadejanja hude telesne poškodbe in odvzema prostosti. Obenem je bil odvisen od drog.

Mati je vodstvo zapora večkrat opozorila, da se mentalno zdravje njenega sina slabša, a ga kljub njenim svarilom niso premestili v psihiatrično bolnišnico, kjer bi bil varen tako pred samim sabo kot ostalimi zaporniki. Tožnica je obenem trdila, da preiskava o samomoru njenega sina ni bila ustrezno izvedena.

Na sodišče v Strasbourgu se je obrnila, ker naj bi bila njenemu sinu kršena pravica do življenja, ki jo zagotavlja drugi člen evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Sodišče na prvi stopnji kršitve ni ugotovilo in je razsodilo v korist obtoženega, vendar pa sodba še ni pravnomočna.

Komentarjev 1
  • feferon 17:48 13.december 2012.

    Še ena prenapeta ženska, ki je uničila sina ker ga je preveč vezala nase. rugelj bi o tem kar nekaj znal povedat. Preprosto : decu je bilo dovolj avtoritativne vzgoje ,zato si je hotel podrediti tisto, ki jo je posilil.