Slovenija
20 ogledov

Sodišče: Rotnik razrešen zakonito

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Saga Rotnik. Sodišče: Razrešen je bil zakonito. Poteza nedonošene agencije vse spornejša.

Predsednik sindikata Branko Sevčnikar je pred dnevi napovedal, da bodo v primeru, če sodišče ne bo ugotovilo nepravilnosti pri imenovanju Tota, prenehali protestirati. 

"Sklepa sodišča še nisem prebral. Stavka je zamrznjena do ponedeljka, do takrat bomo preučili, kako naprej," je povedal Sevčnikar. Ker je bila temelj stavkovnih zahtev domnevno nezakonita razrešitev Rotnika, je stavka manj verjetna.

Celoten sklep sodišča si lahko preberete na tej povezavi.

Konkretnega primera ne poznam, zato težko presojam. Bo pa strašansko pomemben, ker je prvi in bo od njega odvisno, kako se bo agencija pozicionirala. Želim si, da ne bi zaradi političnih posledic, s tem mislim na sindikalni upor, ki nima pravne podlage, prehitro podlegla političnemu vplivu.
Bogomir Kovač, nekdanji prvi mož Kasa

Agencija korak nazaj
Odločitev sodišča meče čudno luč na dopis Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, ki je od prvega moža Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in nadzornikov Teša zahtevala, naj v direktorski fotelj vrnejo Rotnika. Na ministrstvu za gospodarstvo so presenečeni.

“Smernice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj zapovedujejo, da se agencija ne sme vmešavati v vsakodnevno vodenje družb v državni lasti,” so pojasnili. Predsednik uprave Kapitalske družbe (Kad) Borut Jamnik pa je zagotovil, da pod njegovim vodstvom Kad ni nikoli pisal direktorjem podjetij, ki so v njihovi solasti, in jim dajal navodil. Toda po neuradnih informacijah je to že postalo praksa agencije, ki sploh še nima niti internih aktov niti zaposlenih.

Zakaj Rotnika nazaj?
V zahtevi agencije ni nobenega argumenta, zakaj zahteva vračilo v prvotno stanje, sklicuje se le na zakon o upravljanju kapitalskih naložb. Sami ustrezne določbe nismo našli. Dagmar Komar, prva dama agencije, ki upravlja šest milijard državnega premoženja, na naša vprašanja ni odgovorila. Mimogrede, uradni dopis navaja, da je dosegljiva na Gmailu.

Razpis? Že res, ampak ...
Akt o ustanovitvi Teša res predvideva, da se za direktorja objavi javni razpis. Če pa je imenovanje brez razpisa pravi razlog za zahtevo agencije, je vprašanje, zakaj ni enako ukrepala v primerih nedavnih imenovanj Viljema Pozeba in Matjaža Janežiča na čelu HSE, saj sta bila prav tako imenovana brez javnega razpisa. Akt o ustanovitvi ima namreč enake zahteve, HSE pa je v neposredni pristojnosti agencije.

Če te povozi vlak, mora svet še vedno naprej.
Rotnik zase pravi, da se ne čuti nezamenljivega.

Z veseljem nazaj na mesto direktorja
"Če bo nadzorni svet ocenil, da je bila moja pot prava, bom z velikim veseljem sprejel nazaj mesto direktorja, v nasprotnem primeru pa bo  odgovornost za nadaljnji razvoj
prevzel naslednik," je za mnoge presenetljivo zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, da morajo nadzorniki preklicati sklep o zamenjavi, komentiral odstavljeni direktor Uroš Rotnik. Agencija je dala nadzornemu svetu čas za "vzpostavitev prvotnega stanja" do petka.

Premier Borut Pahor pravi, da se je agencija odločila neodvisno in v skladu s svojimi pristojnostmi. Kot dodaja, se v odločitev agencije politika ni vpletala.

Rotnik zatrjuje, da se položaja direktorja ne oklepa, zato ima besede gospodarske ministrice Darje Radić, ki ga je primerjala s Hildo Tovšak iz Vegrada, za žalitev. Pravi, da se za svoj nekdanjih položaj ne bo boril s pravnimi sredstvi.

Opozarja, da je bil njegov naslednik Simon Tot imenovan v nasprotju z aktom Teša, saj ni bil izbran na podlagi javnega razpisa, prav tako pa ni predstavil programa o nadaljnjem razvoju elektrarne.

TE%C5%A0 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Morebitna stavka zaposlenih v Tešu ne bi imela negativnih posledic za državljane, temveč zgolj za upravitelje slovenskega energetskega omrežja, je prepričan Rotnik. Kot je pojasnil, bi med morebitno stavko, ki je po dogovoru med sindikatom in vladno stranjo do ponedeljka zgolj zamrznjena, Teš ves čas obratoval na polno moč in bi tako prihajalo do velikih viškov energije.

agencija, pismo, rotnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



V HSE z generalnim direktorjem Matjažem Janežičem se bodo na pismo agencije predvidoma odzvali danes. Rotnik je sicer potrdil naše informacije, da se je član uprave agencije Marko Golob prejšnji teden srečal z njim. Rotnik zatrjuje, da je šlo za redno dogovorjeno srečanje, na katerem so skupaj s premogovnikom Velenje agenciji predstavljali potek 1,2 milijarde vrednega projekta šestega bloka termoelektrarne Šoštanj. Rotnik je sicer prepričan, da so ljudje v novoustanovljeni agenciji zelo kooperativni, njihovo delo pa v popolnem nasprotju s Holdingom slovenskih elektrarn, ki da so s svojimi nenehnimi neumestnimi vprašanji glede projekta v zadnjem obdobju zgolj "utrujali".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.