Slovenija
1806 ogledov

Sodišče: Sberbank lahko zaseže delnice Mercatorja

Mercator Saša Despot
Hrvaški zakon o Agrokorju v Sloveniji ne velja več.

Višje sodišče je namreč razveljavilo julijsko odločitev okrožnega sodišča, da se pri nas prizna insolvenčni postopek nad Agrokorjem. To pomeni, da lahko ruska Sberbank nadaljuje z zasegom Mercatorja, poroča Siol.

Na odločitev, da je tuji insolvenčni postopek priznan, sta se pritožili država in Sberbank. Pritožbo države je sodišče zavrglo, saj ni izkazala pravnega interesa za pritožbo, Sberbank pa je s pritožbo uspela, saj zaradi odločitve sodišča ni mogla zaseči delnic Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja.

Zakon o Agrokorju izenačuje položaj bolje zavarovanih in slabše zavarovanih upnikov, kar je v nasprotju s pravnim redom Republike Slovenije, je odločilo višje sodišče. 

Možna je še pritožba na vrhovno sodišče, ki jo je Agrokor že napovedal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mirror 19:24 16.november 2017.

    SIJ je v lasti ruske družine in dela zelo dobro. Tudi Perutnina Ptuj je v večinski lasti SIJ-a. Sberbank bo prodal Mercator pravemu kupcu in ne tako kot naša Alenka, ki ga je prodala po nasvetu bolj diktatu tet in ...prikaži več stricev zadolženemu Agrokorju.

  • Tupamaros 16:40 16.november 2017.

    Vse bo ostalo tam kjer je in tako kot je. Le lastnik bo drugi. V svetu se firme kupujejo in prodajajo in tu ni nič slabega. Edino postsocialisti tega ne razumejo.

  • janez60 16:08 16.november 2017.

    Ta Soros je pa res grozna oseba saj preganja firerjeve vernike podnevi in ponoči.