Slovenija
485 ogledov

Sodišče sporočilo, kdaj bo razglasilo svojo odločitev

Sodišče EU EPA/JULIEN WARNAND
Sodišče EU bo 31. januarja objavilo svojo odločitev glede pristojnosti v tožbi Slovenije proti Hrvaški.

Sodišče EU je za 31. januar napovedalo objavo odločitve glede pristojnosti v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja prava EU, povezanega z nespoštovanjem arbitražne razsodbe o meji, je objavljeno na spletni strani sodišča. Generalni pravobranilec je decembra sodišču priporočil, da se razglasi za nepristojno.

Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je svoje mnenje, ki za sodišče sicer ni zavezujoče, objavil 11. decembra lani. V njem meni, da so kršitve, ki jih Slovenija očita Hrvaški, "akcesorne", torej podrejene vprašanju določitve meje med državama, ki pa spada pod mednarodno in ne evropsko pravo. Sodišče EU zato po njegovem mnenju ni pristojno za odločanje v tem sporu.

V Sloveniji so mnenje pravobranilca ocenili kot strokovno šibko in slabo utemeljeno. Vlada upa, da ji sodniki ne bodo sledili.

Miro Cerar Slovenija Cerar: Argumentacija je slaba, počakajmo na sodišče

Odločitev sodišča se je sicer pričakovala nekje v prvih treh mesecih novega leta. Sodišče EU pa je danes na svojih spletnih straneh objavilo, da bo sodba v tem primeru objavljena 31. januarja ob 9. uri.

Na isti dan bo sicer EU zapustila Velika Britanija. Morda je primer povezan tudi s tem, saj je sodnik poročevalec 15-članskega velikega senata Sodišča EU Britanec Christopher Vajda.

Če bo sodišče potrdilo mnenje pravobranilca in torej ugotovilo, da za primer ni pristojno, se bo postopek s tem končal. Če pa se bodo sodniki odločili, da je tožba dopustna ali delno dopustna, pa bo sledila obravnava o vsebini ter nato še drugo mnenje pravobranilca in druga sodba.

Slovenija sicer Hrvaški očita kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Na slovenski strani izpostavljajo, da pri tožbi ne gre za vprašanje meje, saj da je to rešeno z arbitražno razsodbo, ki je dokončna in pravnomočna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 18:44 24.januar 2020.

  Kad će rodit sina,ćerka od Cerarja,biće mu ime Franjo.

 • wolf.ata 14:56 24.januar 2020.

  saj bo,najprej bodo popušili v rokometu,potem pa se tu v tej zadevi,postaviti bi jih morali tam kamor spadajo z plenkotom na čelu,lopovi so hrčki,zahrpten narod,naši pa preveč miroljubni,zagroziti,da so EU sopotpisniki arbitraže,se pravi,da pristop v Eu hrčkov ni mirodajen za ...prikaži več nas,pa vize za hrvateke,pa zapreti mejne prehode za kamione razen 2-3 glavnih,pa vsakega pregledati,predvsem v turistični sezoni,pa uvoz izdelkov iz hr,pa da vidimo kako hitro bojo spoštovali novo mejo,mi smo tudi morali..

 • alfagirl 13:39 24.januar 2020.

  Odločilo bo po liniji najmanjšega odpora - ni pristojno.

Sorodne novice