Slovenija
11 ogledov

Sodišče ugodilo Zalarju, KPK umika poročilo

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija je danes umaknila s spleta del poročila, kjer so ugotavljali, da sta Aleš Zalar in Zvonko Fišer ravnala koruptivno pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Umaknili so le del, ki se nanaša na Zalarja.

Nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju je upravno sodišče ugodilo in izdalo začasno odredbo, s katero mora protikorupcijska komisija s spletne strani umakniti poročilo, v katerem Zalarju očitajo, da je kot minister leta 2012 ravnal koruptivno pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca. Ta je bil namreč imenovan brez razpisa, čeprav je ta za to mesto predviden. Poleg Zalarja pa naj bi koruptivno deloval tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Zalar je danes prek svetovalke za odnose z javnostmi Karmen Čelam sporočil, da je začasna odredba velja do izdaje pravnomočne sodbe v upravnem sporu, ki ga je Aleš Zalar sprožil zoper omenjeni akt komisije. Sodišče je tako odločilo, da bo z začasno odredbo mogoče preprečiti situacijo, ko bi Zalar s tožbo sicer uspel, škode, ki bi mu nastala, pa ne bi bilo mogoče več odpraviti. "Sodišče je navedlo še, da umik objave relativizira avtoritarnost ugotovitev KPK in s tem bistveno omejuje škodo, ki Alešu Zalarju nastaja."

Umaknili so tudi že poročilo o imenovanju Bratuškove

Komisija za preprečevanje korupcije se je na odredbo že pritožila. A to ni prvi primer, ko je upravno sodišče odločilo, da bi poročilo KPK lahko kršilo ustavno zagotovljene pravice. Sodišče je lani oktobra tako že naročilo umik poročila o postopku izbire nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.