Slovenija
112 ogledov

Sodišče verjelo izsiljevanemu Žemlji

Igor Koselj in Andrej Hartman Iztok Golob
Sodba. Koselju za izsiljevanje devet mesecev zapora, Hartman oproščen.

Kranj. “Dokazano je, da ste šli po dolg, ki je obstajal. Izsiljevali ste Igorja Žemljo in ga pretepli,” je na včerajšnjem zaključku sojenja Mihi Koselju, enemu od dveh obtoženih kaznivega dejanja samovolje, dejala sodnica Andreja Ravnikar. Prisodila mu je devet mesecev zaporne kazni. Andrej Hartman, znan iz gorenjske heroinske naveze, je bil oproščen.

Družbi nevarno dejanje

Koselj in Hartman sta po mnenju tožilke Renate Vodnjov 13. aprila z grožnjami in silo dosegla, da je Žemlja, lastnik gostinskega lokala v Lescah, junija plačal dolg v višini 12.500 evrov. “Dejanje, ki se jima očita, je družbi zelo nevarno. Izterjava dolga s silo je nedopustna,” je dejala med drugim.

"Neprisiljena odločitev"

Po mnenju obeh zagovornikov dogodka nista povezana. Hartman in Koselj naj ne bi delovala usklajeno, plačilo dolga pa naj bi se zgodilo po neprisiljeni odločitvi Žemlje. “Sodišče je Žemlji verjelo,” je ob obrazložitvi sodbe Koselju povedala sodnica. Hkrati pa po njenem mnenju ni dokaza, da bi se Koselj o tem dogovoril s Hartmanom.

Verjetno pritožbi

Vodnjova, ki je za Koselja zahtevala dve leti, za Hartmana pa leto zaporne kazni, je napovedala veliko verjetnost pritožbe. Verjetnost pritožbe na izrek zaporne kazni je podobno napovedal Koseljev zagovornik.

Denar, zakopan v hlevu

Dolg Žemlje naj bi izviral iz 50 tisoč nekdanjih nemških mark, ki jih je Hartmanov oče dal Žemlji, da bi jih zaradi hude uničenosti (denar naj bi bil zakopan v hlevu, zlepljen in smrdeč po gnoju) zamenjal. V celoti naj jih ne bi hoteli zamenjati niti v nemški centralni banki.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:32 17.september 2011.

    Kolk so pametni se vidi iz tega, da bi jim vsaka kemična čistilnica ta smrdeč denar zelo lahko očistila. Blentavi Gorenci , rajš se pretepavajo in na koncu še arest fašejo.