Slovenija
18 ogledov

Sodišče založilo vlogo

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Izguba. Okrožno sodišče v Ljubljani založilo vlogo, sodnik pa je moral po najdbi razveljaviti sodbo.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so decembra lani založili dokument podjetja SinglePoint v postopku prisilne poravnave nad podjetjem ABM, sodnik pa je moral 21. januarja razveljaviti pravnomočnost sklepa. Gre za isto podjetje ABM, ki za štiri milijone evrov toži Telekom Slovenije.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani sprejemna pisarna še ni informatizirana, kot je na primer v državni upravi, in se prejeta pošta vpisuje le v ročno evidenco.
Tanja Glogovčan, Okrožno sodišče v Ljubljani

Kako se lahko zgodi?
Ljubljansko sodišče ima sicer za sodnike elektronsko vodenje obravnav spisov, nima pa zadovoljivega nadzora nad dokumenti, ki vsak dan prispejo v ustanovo. Na vprašanje, koliko vlog na dan prejme sodišče, je Tanja Glogovčan, predstavnica za odnose z javnostmi sodišča, zapisala: “Na dan prejmemo 1.500 pošiljk, dostavljenih osebno in/ali po pošti.” V enem od osnutkov informatizacije slovenskih sodišč je bil pred leti tudi predlog, da bi vpeljali elektronsko odčitavanje vseh vlog, ki prispejo na sodišče, in imeli tako informatizirane vse procese. To pa se ni zgodilo, saj na sodiščih nimajo elektronskega skeniranja vlog.

Povračilo škode?

In kaj bi se zgodilo, če bi se denimo izgubila pritožba na izvršbo, izvršitelj bi izvedel rušenje hiše, nato pa bi sodišče našlo pritožbo in ugotovilo, da je upravičena? Na hipotetična vprašanja na sodišču ne odgovarjajo, v zakonu pa piše: “Vsak oškodovanec ima pravico, da od odgovorne osebe zahteva povrnitev škode, če so kumulativno podani pogoji splošnega civilnega delikta.”

1 mesec in več je trajalo, da so na sodišču našli izgubljeno pritožbo upnika v postopku prisilne poravnave.

Kronologija zapleta z izgubljeno vlogo
2. 12. 2009
– Sodišče izda sklep o potrditvi prisilne poravnave ABM, možne so pritožbe v 15 dneh.

17. 12. 2009 – SinglePoint se (pravočasno) pritoži na sklep o potrditvi, vendar sodišče pritožbo izgubi.

18. 12. 2009 – Ker ni pritožbe do 17. 12. 2009, sodišče avtomatsko ugotovi pravnomočnost prisilne poravnave.

14. 1. 2010
– SinglePoint vpraša sodišče, kaj je z njegovo pritožbo, ki jo je pravilno vložil 17. decembra lani.

21. 1. 2010 – Sodišče najde pritožbo SinglePointa in razveljavi pravnomočnost sklepa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.