Slovenija
73 ogledov

Sodišče zavrnilo farmacevte

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
Sodišče zavrnilo tožbo farmacevtskih družb, ki sta v izgubi zaradi uvajanja terapevstkih skupin zdravil. Farmacevti, ki ne znižajo cen zdravil, tvegajo manjšo prodajo.

Upravno sodišče je delno zavrnilo in delno zavrglo tožbi farmacevtskih družb MSD in Servier Pharma, ki sta ju vložili proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaradi uvedbe terapevtskih skupin zdravil.

Tožbo sta farmacevtski družbi vložili januarja letos, izpodbijali pa sta tako sklep o določitvi terapevtskih skupin zdravil za nižanje krvnega tlaka ter skupine zdravil za nižanje holesterola, kot tudi določitev najvišje priznane cene za ta zdravila.

Družbi sta ZZZS očitali, da je pri oblikovanju oziroma uvajanju omenjenih terapevtskih skupin zdravil kršil pravilnik, ki ureja uvedbo terapevtskih skupin zdravil, ter zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Sodišče je tožbo Servier Pharme zavrglo v delu, v katerem so izpodbijali umestitev zaviralca angiotenzinske konvertaze - to so zdravila, ki znižujejo povišan krvni tlak - v terapevtsko skupino zdravil. Sodišče je navajalo, da gre pri tem sklepu ZZZS za splošni in ne upravni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu.

Sodišče pa je zavrnilo del tožbe, v katerem sta farmacevtski družbi izpodbijali najvišjo priznano ceno zdravil.

Sodišče: gre za strokovno odločitev

Oblikovanje terapevtskih skupin zdravil je po mnenju sodišča strokovna odločitev. Ugovori o napačni vključitvi oziroma izključitvi določenih zdravil zgolj na podlagi terapevtske indikacije ter posledično nepravilnem oblikovanju terapevtskih skupin zdravil in nato o odločitvi o najvišji priznani ceni v tej skupini zdravil zato ne vzdržijo pravne presoje, je sklenilo sodišče.

Sodišče tudi pravi, da tožniku ni bilo treba znižati cene zdravila zaradi vključitve v terapevtsko skupino zdravil. Ali bo postavil ceno, višjo od najvišje priznane cene, bo stvar poslovne odločitve tožnika ne glede na to, ali s tem tvega, da bodo njegova zdravila manj predpisana. To pa po mnenju sodišča ne predstavlja nedopustnega prostega nastopanja na trgu.

MSD in Servier Pharma sta ob vložitvi tožb tudi zahtevali, naj se do izdaje pravnomočne odločbe sodišča zadrži sistem terapevtskih skupin zdravil. To je sodišče v začetku leta že zavrnilo.

V Servier Pharma se na odločitev sodišča niso pritožili, v MSD pa svoje odločitve ne želijo razkriti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.