Slovenija
12 ogledov

Sodišče zavrnilo Penkov predlog

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ljubljansko okrajno sodišče je zavrglo obtožni predlog, ki ga je zoper vodjo tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanko Žgajner vložil odvetnik Boštjan Penko.

Penko je tožilki očital zlorabo položaja, ker je zahtevala preiskavo zaradi njegovega sestajanja z bodočo stranko Ivanom Zidarjem. Sestankovala sta v času, ko je bil Penko še tožilec. Prepričan je, da tu ni kaznivega dejanja in zato se bo na odločitev sodišča pritožil, je poročal Pop TV.

V obtožnem predlogu je Žgajnerjevi očital hujšo obliko zlorabe uradnega položaja, ker naj bi neupravičeno zahtevala preiskavo domnevnih kaznivih dejanj. S tem naj bi škodila njunemu dobremu imenu ter kršila pravico do mirnega in nemotenega preživljanja zasebnega časa. Sodišče pa je ocenilo, da bi iz tega sledeč lahko vsak, ki ni zadovoljen z odločitvijo uradne osebe, tej očital kaznivo dejanje.

Kako bo sodišče odločilo o postopkih zoper zaposlene v kriminalistični policiji, ki jim Penko poleg zlorabe položaja očita tudi nezakonit odvzem prostosti in neupravičeno osebno preiskavo, ni znano. Preiskovalni sodnik je večino že zaslišal. Ali bo uvedena sodna preiskava, pa še ni znano. Tožilstvo in policija vztrajata, da so delali zakonito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.