Slovenija
9 ogledov

Sodišče zavrnilo stečaj T-2

(Foto: T2) Žurnal24 main
Mariborsko okrožno sodišče je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije za stečaj telekomunikacijske družbe T-2 in hkrati potrdilo prisilno poravnavo.

Kot je razvidno s spletnih strani Ajpesa, prisilna poravnava v skladu s soglasjem upnikov predvideva 44-odstotno poplačilo v devetih letih od pravnomočnosti sklepa o potrditvi prisilne poravnave.

Prisilno poravnavo družbe je že avgusta, ko se je zaključilo glasovanje, podprlo zadostno število upnikov, a je konkurent omenjene družbe Telekom Slovenije kot eden od upnikov na mariborsko sodišče vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave. V Telekomu so bili sicer prepričani, da je verjetnost za uspešno prisilno poravnavo majhna ter da bi si upniki T-2 od stečaja lahko obetali večje poplačilo zapadlih terjatev kot v primeru prisilne poravnave.

Zaupanje "upravičili z uspešnim poslovanjem"

Sodišče pa Telekomovi zahtevi ni ugodilo, čeprav je bilo na njihovi strani deloma tudi izvedensko mnenje finančnega izvedenca Draga Dubrovskega. Ta je oktobra dejal, da načrt finančnega prestrukturiranja T-2 ni na tako trdnih nogah, da bi lahko brezpogojno zatrdil, da bo predlagana prisilna poravnava lahko uspešna. Problematični se mu zdijo predvsem načini poplačila, ki temeljijo predvsem na obljubljenem dobičku v naslednjih desetih letih in to kljub temu, da doslej družba z dobičkom še nikoli ni poslovala.

Z odločitvijo sodišča se je tako na prvi stopnji zaključil postopek prisilne poravnave družbe T-2, ki se je začel 13. januarja letos. Že do 16. avgusta je za prisilno poravnavo glasovalo sto upnikov, ki skupaj predstavljajo dobre tri četrtine priznanih ali verjetno izkazanih terjatev.

"Odločitev sodišča je dejansko pritrdila našim dosedanjim navedbam. Verjamem, da smo zaupanje upnikov, ki so že avgusta letos glasovali za prisilno poravnavo, upravičili predvsem z uspešnim poslovanjem, ki ga potrjujemo že vse od začetka postopka prisilne poravnave," je ob odločitvi sodišča povedal direktor družbe T-2 Uroš Rožič.

Od začetka prisilne poravnave 20 tisoč novih naročnikov

Ob tem je poudaril, da gre posebna zasluga za uspešno zaključen postopek prisilne poravnave naročnikom T-2, ki so ves čas postopka zaupali v družbo. "Radi bi se zahvalili našim naročnikom in jim v tej točki zagotovili, da si bomo še naprej prizadevali za konkurenčne razmere na slovenskem trgu, ki bodo zagotavljale visoko kakovostne storitve in Slovenijo ohranjale med razvitejšimi državami na področju telekomunikacij," je še dejal Rožič.

Kot je poudaril, je letošnje poslovanje že od začetka prisilne poravnave stabilno. Število naročnikov narašča, kar se odraža tudi v rasti prihodkov. Od začetka postopka prisilne poravnave pa do konca oktobra so ustvarili 40,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in 4,3 milijona evrov prostega denarnega toka, ki ga bo družba lahko namenila poplačilu upnikov in nadaljnjim investicijam. V tem času so v T-2 pridobil več kot 20 tisoč novih naročnikov.

Komentarjev 1
  • Aleš Kocjan 15:51 28.november 2011.

    ena res pametna odločitev sodišča