Slovenija
43 ogledov

Sodiščem dajejo košarice

“Nekateri stiki so določeni tako neživljenjsko, da jih preprosto ne moremo izves Žurnal24 main
Nadzor nad stiki. CSD ga včasih zavračajo zaradi neživljenjskih terminov.

Stiki. Sodišča imajo težave z nekaterimi centri za socialno delo (CSD). Ko sodišča zaradi nasilja v družini, spolnih zlorab ali česa drugega odredijo nadzor nad stikom ločenega starša z otrokom, nekateri CSD nadzore zavračajo, ker naj ne bi imeli časa in kadra za te zadeve, pravi vrhovna sodnica Mateja Končina Peternel.

Starše nadzirajo že sedem  let
Trajanje. Po podatkih vrhovnega sodišča stiki pod nadzorom trajajo v povprečju nekaj mesecev, najdlje pri sumu spolne zlorabe, ko je treba pridobiti tudi izvedeniško mnenje. A Korvova ve za primer, ko nadzor nad stikom traja že sedem let. “Sodišče je izdalo tako odločbo. Taka odločba po mojem mnenju ne bi smela biti izvršljiva,” poudarja, saj so po njenem “dolgotrajni stiki pod nadzorom zagotovo v škodo vsem”.

Omejitve. Novi družinski zakonik, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, pa bo trajanje nadzorovanih stikov omejil na največ pol leta.

Na stiku ves konec tedna
Sekretarka skupnosti CSD Darja Kuzmanič Korva na to odgovarja, da sodišča stike pod nadzorom včasih izrekajo zunaj poslovnega časa centra. Kot pravi, se je že zgodilo, da jim je sodišče naložilo stik od petka popoldne do nedelje zvečer. “Nekateri stiki so določeni tako neživljenjsko, da jih preprosto ne moremo izvesti. Nobeni delavki ni treba nadzorovati stika od petka popoldne do nedelje,” je kritična Kuzmanič Korvova.

Ko se to zgodi, sodišču po navadi odgovorijo, da njegova odločba ni izvršljiva.

Izgubljen dan za majhne

Včasih je po njenih besedah težava tudi pri manjših centrih, ki pokrivajo veliko območje. “Sodišče odloči, da mora strokovni delavec na stik recimo 30 kilometrov stran. To pomeni izgubljen celoten dan. Na stik se moraš pripraviti, se do tam odpeljati, potem izvesti uro in pol ali dve stika ter se s staršem po njem pogovoriti, kako je bilo, in naposled prišteti pot nazaj. Za tisto uro in pol stika to včasih pomeni tudi sedem ur dela. Če je to recimo CSD, kjer je deset zaposlenih, in ima dva taka stika, to delo centra zelo oteži. Človek je lahko zaradi stika tako vsak teden en dan odsoten,” pojasnjuje Kuzmanič Korvova. Dodaja, da v takih primerih običajno predlagajo, naj starši pridejo na stik z otrokom kar na center za socialno delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.