Slovenija
21 ogledov

Sodiščem zmanjkuje denarja za pomoč

"Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri refe Žurnal24 main
Brezplačna pravna pomoč. Sodišča so že junija porabila denar, ki naj bi zadoščal za celo leto. Število prosilcev za brezplačno pravno pomoč je v zadnjih letih skokovito naraslo.

Število zadev brezplačne pravne pomoči (BPP) in z njimi povezani stroški se povečujejo, je v letnem poročilu ugotovilo Vrhovno sodišče RS. Leta 2005 so v obravnavo dobili 12.215 zadev, nerešenih pa so ob koncu leta pustili 1.121. Lani so dobili 15.909 zadev, v delu so imeli 17.262 zadev, ob koncu leta pa je ostalo nerešenih 1.687.
Če so leta 2005 za omenjene zadeve porabili 1.252.333 evrov, se je do leta 2010 ta znesek dvignil na 5.834.338 evrov. V poročilu so zapisali: "Sprejeti proračun za leto 2010 je znašal 2.824.514 evrov in je torej bilo treba zagotoviti dobre tri milijone dodatnih sredstev. Podatki kažejo, da je prišlo do ponovne rasti pripada zadev in s tem ponovnega naraščanja stroškov za skoraj 58 odstotkov glede na predhodno leto!"

Za letos je proračun za BPP predvideval 3,5 milijona evrov, realizacija do 14. junija pa je bila 3.760.000 evrov, nam je povedal Gregor Strojin z Vrhovnega sodišča RS. Do konca leta bi po ocenah potrebovali 6 milijonov evrov, morda celo več. Predlog rebalansa jim je dodal 1.528.082 evrov, še pravi Strojin.

 

(Ne)smotrnost brezplačne pomoči za pravne osebe

Na breme BPP je opozorilo že več sodišč, ki želijo pristojnost pravice do tovrstne pomoči prenesti na centre za socialno delo oziroma organe, ki odločajo o socialnih pravicah. Po Strojinovih besedah se zavzemajo predvsem za dvoje: prenos pristojnosti (to bi moralo torej urejati ministrstvo za delo) in premislek o smiselnosti določene pomoči. "Tukaj gre že za samo presojo, da se BPP sploh dodeljuje zakonodajalec leta 2008 ni ravnal kot dober gospodar in presodil, kakšne bodo finančne posledice. Največ pomislekov je glede stečajev pravnih oseb," pravi.

V enem letu 60-odstotni porast

Do BPP so namreč upravičeni tisti, ki si sami ne morejo finančno zagotoviti te pomoči. Takih je vse več – če pogledamo letošnje in lansko prvo polletje, lahko opazimo izjemen porast stečajev. Lani je bilo v prvem polletju 540 osebnih stečajev, letos že 833. Med pravnimi osebami jih je šlo lani v stečaj 332, letos že 533. V zgolj enem letu je torej delež stečajev pravnih oseb zrasel za 60 odstotkov, delež osebnih stečajev pa za 54 odstotkov.

Poraba sredstev za brezplačno pravno pomoč | Avtor: Letno poročilo Vrhovnega sodišča Letno poročilo Vrhovnega sodišča

 

Komentarjev 1
  • Bitter Swiftysweet 17:31 21.julij 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES(resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes) !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" DRZAVI..KDO ...prikaži več SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v GOOGLE tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!