Slovenija
37 ogledov

Sodne takse neupravičeno zaračunane

Žurnal24 main
Upravno sodiše je sodne takse za vložitev revizije zaračunavalo nezakonito.

Vrhovno sodišče je upravnemu sodišču že 19. julija sporočilo, da je njihovo stališče napačno in da taks, ki so jih zaračunavali od začetka leta, ne smejo več zaračunavati. Koliko taks je bilo do takrat že vplačanih, ni mogoče izvedeti.
 
Ocene čez palec

Postopek za vračilo neupravičeno plačanih taks je precej zapleten.

 
Na upravnem sodišču ocenjujejo, da je bilo neupravičeno plačanih taks le nekaj deset, medtem ko so nam na vrhovnem sodišču povedali, da je bilo od prvega januarja do 19. julija vloženih 408 revizij. Vsaka vloga sicer ne pomeni tudi takse, saj socialno ogroženim vlagateljem takse ni potrebno plačati. Na obeh sodiščih zato odgovarjajo, da bi bilo za natančne podatke potrebno pregledati vse spise in preveriti, ali je v njih tudi potrdilo o plačilu takse. Če so za vse zahtevke plačane takse, ki znašajo 158,6 evra, in za polovico še opomin, ki stane še dodatnih 39,65 evra, se je v državni proračun nateklo za 72.000 evrov spornih dajatev.

Trnova pot za vračilo
 

Neupravičeno izplačane takse

Po hitrem preračunu naj bi se v državni proračun nateklo za kar 72.000 € spornih taks.

Sodišče pooblastila za avtomatično vračanje neupravičeno plačanih taks nima. Vrnejo se le na posebno zahtevo stranke. Teh po vedenju urada predsednika upravnega sodišča Janeza Breznika še ni bilo. Gre za to, da je postopek precej zapleten. V dveh konkretnih primerih do sedaj sta stranki zahtevali, da sodišče izda odločbo o taksni obveznosti in se potem nanjo pritožili. Ker nihče od obeh takse še ni plačal, odločitev vrhovnega sodišča o vračilu ne govori. Načeloma lahko vsak na upravnem sodišču zahteva povračilo taks. Odloča pa davčni organ, saj so sodne takse prihodek proračuna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.