Slovenija
4 ogledov

Sodni mlini znova meljejo

Slovenija 23.04.2013 Bosko Srot, sodisce, sojenje, kazenska zadeva zoper Boska S Saša Despot
Konec sodnih počitnic. Sodišča čaka nekaj odmevnih primerov in odločitev.

Po mesecu dni se zaključujejo sodne počitnice, v času katerih so sodišča opravljala le naroke v nujnih zadevah. Po počitnicah se bo nadaljevalo nekaj odmevnih primerov.

V zapor in na sodišče

Nadaljuje se sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne.

Po koncu sodnih počitnic bodo najverjetneje začeli prestajati zaporne kazni obsojeni v zadevi Istrabenz, tudi Šrot, ki so odločitev višjega sodišča o njihovih pritožbah prejeli tik pred začetkom sodnih počitnic. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev.

O pravnomočnosti obtožnice za Jankovića

Na konec sodnih počitnic bo moral za odločitev glede pravnomočnosti obtožnice, ki ga bremeni zlorabe položaja pri nakupu zemljišč za Mercator v Nišu, očitno počakati tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Doslej je sicer že zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja.

Oškodovanje sklada

Po sodnih počitnicah se bo nadaljevalo tudi sojenje nekdanjemu direktorju republiškega stanovanjskega sklada Primožu Pircu in direktorju družbe Energocommerc Miranu Planincu, ki sta obtožena zlorabe položaja. Sklad naj bi, kot jima očita tožilstvo, pri nakupu zemljišč v Ivančni Gorici in Lukovici oškodovala za 826.000 evrov.

Zadeva Balkanski bojevnik 

Konec poletja bo razpisano tudi nadaljevanje predobravnavnega naroka v zadevi Balkanski bojevnik. Sodišče z njim namreč še ni zaključilo, saj čaka na prevode nekaterih listin. Preden bo razpisana glavna obravnava, bo morala sodnica odločiti tudi o predlogih za izločitev dokazov. Če bi do izključitve dokazov tudi prišlo, bi se razpis sojenja prestavil za nekaj mesecev, saj bi se v tem primeru sodnica izločila, kar pomeni, da bi moral zadevo prevzeti drug sodnik.

Janša še čaka

Odprta ostaja tudi zadeva Patria, na vrhovnem sodišču zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil predsednik SDS Janez Janša, obravnavajo prednostno.

Komentarjev 14
  • patrijarh 14:48 18.avgust 2014.

    Še enkrat preberi,kar sem ti napisal,če ne razumeš prosi koga z vaše stranke.

  • Johan Spohan 07:06 18.avgust 2014.

    Nesorazmerno veliko premoženje in veliko manjši prijavljeni dohodki.

  • Johan Spohan 07:03 18.avgust 2014.

    Seveda in sedaj bi jo radi še spustili iz aresta.