Slovenija
1182 ogledov

Sodni svet o pogoju PCT: Dostopa do sodišč ni mogoče omejevati

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT glede na sprejeto stališče Sodnega sveta ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.

Ureditev sodišč lahko določa le zakon

Sodni svet je namreč na seji minuli teden razpravljal o veljavnosti odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki med drugim zahteva izpolnjevanje pogoja PCT za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in obiskovalce sodišč.

V sprejetem stališču so člani Sodnega sveta opozorili, da ureditev sodišč v skladu z ustavo lahko določa le zakon. Tudi omejevanje in določanje načina izvrševanja ustavnih pravic do sodnega varstva, do pravnega sredstva in javnosti sojenja je pridržano le zakonu. Zato je vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva, sodnih postopkov in poslovanja sodišč s podzakonskimi predpisi, ki jih izdaja izvršilna veja oblasti, nedopustno, so zapisali.

Okoliščine bistveno otežujejo običajen potek sodnih postopkov

V skladu z zakonom o sodiščih namreč poslovanje sodišč urejata zakon in sodni red, ob razglašenih izrednih dogodkih pa še predsednik vrhovnega sodišča z odredbo. "Ob upoštevanju načela neodvisnega, nepristranskega in učinkovitega sodnega varstva mora biti zagotovljeno, da navedene pravice niso niti začasno dejansko izvotljene ali nesorazmerno težko uresničljive ali celo onemogočene," še piše v stališču Sodnega sveta.

Glede na aktualne epidemiološke razmere v državi v zvezi s širjenjem okužb z novim koronavirusom Sodni svet sicer opozarja na pravico do zdravja tako sodnikov in vseh zaposlenih na sodišču kot tudi strank in drugih udeležencev sodnih postopkov kot zelo pomembno kategorijo ter podpira dosledno upoštevanje vseh higienskih navodil in priporočil pristojnih institucij. A ob tem opozarjajo, z njimi ni mogoče omejiti dostopa do sodišč ali omejevati njihovega dela in odločanja.

Zato Sodni svet ugotavlja, da je spoštovanje določb odloka za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in obiskovalce sodišč povzročilo okoliščine, ki bistveno otežujejo oziroma preprečujejo običajen potek sodnih postopkov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar Leon
  Leon 07:41 22.september 2021.

  Enako kot do sodišča tako tudi do bolnišnice dostopa ni mogoče omejevati . To so ustavne pravice .

 • Ender3 21:43 21.september 2021.

  Domine so in bodo začele padati. Vse bo protiustavno žal vse bo veljalo za nazaj, retroaktivnih tožb pa ne bo, žal!

 • Doreen_Bruck 12:32 21.september 2021.

  Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦