Slovenija
34905 ogledov

"Sodnica očitno nima pojma, kaj se v resnici dogaja v Belorusiji"

Belorusija protest
Medtem ko Slovenija izvaja sankcije proti Belorusiji, v zaporu že mesec dni zadržuje beloruskega aktivista.

Slovenska policija je pred dnevi na podlagi Interpolove tiralice aretirala spremljevalko ruske feministične zasedbe Pussy Riot in jo odpeljala na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Kot je na novinarski konferenci dejal njihov menedžer, naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih bančnih poslov in sodelovanja z opozicijo. Sodišče je ugotovilo, da je bil pregon politično motiviran, aktivistko so spustili.

"Sodišče postopa preveč formalno"

"Manj sreče ima Dzmitry Hleizer iz Belorusije, ki je že mesec dni v slovenskem zaporu, ker okrožno sodišče v Kranju k zadevi pristopa preveč formalno in ne želi priznati, da je zadeva o izročitvi politično motivirana," je sporočila Alexandra Mamaeva, predstavnica Ljudske ambasade Belorusije v Sloveniji. Poudarja, da Hleizerja v Belorusiji čaka mučenje in nehumano ravnanje. 

Aktivno podpiral opozicijo

Belorusa Dzmitryja Hleizerja so v Sloveniji pridržali 29. aprila. Na zahtevo beloruskega tožilstva je bil uvrščen na Interpolov seznam iskanih oseb. Kot navaja njegova odvetnica, se je Hleizer podpisal pod kandidaturo voditeljice beloruske opozicije Svetlane Tihanouske za predsedniško kandidatko in sodeloval je na protestih v Minsku proti ponarejenim predsedniškim volitvam leta 2020 in nasilju, ki jim je sledilo.

Janša uradno: "Razumem in podpiram vaše zahteve"

Volitev pred dvema letoma, na katerih je zmago razglasil proruski Aleksander Lukašenko, evropske države tako zaradi zatiranja opozicije kot razkritih nepravilnosti in ponarejanja, niso priznale. Med njimi je tudi Slovenija. "Slovenija iz lastnih izkušenj pozna občutke ob ukradenih volitvah in zato še posebej razume in podpira demokratične zahteve Belorusov," je govoril v Bruslju. 

V Španiji ga ne preganjajo

"Zoper Hleizerja so pravosodni organi Belorusije zahtevali izročitev zaradi teka kazenskega postopka. O izročitvi še ni bilo odločeno, o tem v prvem koraku na obrazložen predlog preiskovalnega sodnika, odloča izvenobravnavni senat," so sporočili s kranjskega sodišča. Hleizer je bil sicer v Sloveniji v tranzitu, saj je zaradi ukrajinske krize evakuiral taščo. Sicer živi v Španiji, njegov naslov je znan, španske oblasti pa ga ne preganjajo.

"Sodnica očitno nima pojma kaj se v resnici dogaja v Belorusiji"

"Sodnica očitno nima pojma kaj se v resnici dogaja v Belorusiji," pravi predstavnica Ljudske Ambasade Belorusije v Sloveniji Aleksandra Mamaeva. Gre za organizacijo, ki se bori za zaščito pravic in interesov beloruskih državljanov v tujini ter zastopanje interesov demokratične Belorusije.

"Primeri uporabe Interpola za preganjanje političnih nasprotnikov režima so številni. Beloruska diaspora v Sloveniji je na takšne primere opozorila slovensko policijo," navaja Mamaeva.

Fotografija je simbolična.
 


 

 

 

Komentarjev 8
  • Idioti 13:50 04.junij 2022.

    Tale Belorus ni nikakršen oponent ampak je navaden agent USA , ki se je zajebal , ko je mislil , da bodo odstavili Lukašenka. Danes in sedak se vidi zakaj so joteli odstaviti Lukašenka ! Če bi ga , vojna ...prikaži več v UA ne bi bila mogoća oz. UA bii lahko sprostila vse efektive na vzodno frontao , tako pa mora držati linijo tudi proti njim !

  • molka 21:09 03.junij 2022.

    BOLNIK JE CELA GNILA VLADA

  • igorgeus 15:00 03.junij 2022.

    njemu v bistvu noben vec ne verjame kaj govori, tako da si lahko prispara cas in energijo