Slovenija
216 ogledov

Sodnico že dvakrat odpustili, pa se je vrnila

sodišče Profimedias
Škofjeloško sodnico Vando Polajnar je država že dvakrat neuspešno odpustila iz službe, zdaj jo bodo ocenjevali še tretjič.

Okrajni sodnici Vandi Polajnar je zaradi negativne ocene sodniške službe, ki jo je potrdil tudi sodni svet, sodniška služba prenehala že dvakrat, obakrat odločitev izpodbila na sodišča. Zdaj bo sodni svet o njej odločal še tretjič, poroča Dnevnik. 

Sodniška služba ji je prenehala konec novembra 2014, avgusta je zaradi odločbe upravnega sodišča znova začela delati kot sodnica, novembra pa so jo zaradi nove odločbe sodnega sveta znova odpustili, a je spet uspela na sodišču in od srede februarja znova opravlja delo sodnice, za čas, ko ga ni, pa je izterjala povračilo plač. 

Polajnarjeva je službo izgubila, ker je prepozno napisala nekatere odločbe, poroča Dnevnik. 

Mandat sodnikov je sicer trajen, a lahko funkcija preneha, če je sodnik ocenjen kot neprimeren. Oceno najprej poda personalni svet na sodišču, nato pa jo potrdi še sodni svet. Lani so personalni sveti le dva od 900 sodnikov ocenili kot neprimerna za opravljanje sodniške službe. Od leta 2000 je funkcija prenehala enajstim sodnikom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mokmelk 01:05 11.marec 2016.

    Pravo po nemškem vzoru je glamozno in birokratsko. Boljši izbor bi bil anglosaški model z minimalno zakoni in sodniki z integriteto in pozitivno avtoriteto, povsem ločenimi od politike.

  • allstarr111 11:02 10.marec 2016.

    vsi v JU sploh tavišji hepani, upoštevajo zakone samo takrat ko jim to prinese več € v lasten žep ali akko drugo ugodnost iz državne blagajne, če jim kaj ne paše te zakone enostavno ignorirajo in vedno naredijo po svoje, ...prikaži več ker pa je pravno v našem zakonu o JU vse kar ni izrecno prepovedano dovoljeno, se lahko dela tako kot se, samo en člen bi mogli vnest na koncu zakona, delati se mora samo po predpisih vse kar je mimo predpisov je pritizakonito, pa bi bila ta luknja pokrpana.

  • dd 10:52 10.marec 2016.

    Tipično slovensko. Saj že uradniki delajo po svoje in so jim zakoni in predpisi zadnja stvar. Da ne omenjam gradbene inšpektorje in ostale po lestvici. fuj. Škodo imamo pa državljani, ki jo moramo financirati sami.