Slovenija
16 ogledov

Sodnih zaostankov kar ni konec

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Sodišča. Dobila in tudi rešila manj zadev.

“Slovenska sodišča so lani rešila 2,4 odstotka manj pomembnejših zadev kot leto pred tem,” razkrivajo na pravosodnem ministrstvu, hkrati pa so jih v reševanje dobila 7,4 odstotka manj. Predlani so delala še slabše – število sodnih zaostankov se je povečalo za 13,5 odstotka. Vse to ob dejstvu, da ima Slovenija na tisoč prebivalcev več sodnikov, kot jih imajo druge primerljive evropske države, zato minister Senko Pličanič ocenjuje, da je sodnikov pri nas dovolj.

Vse več z mediacijo

Medtem se število sporov, ki jih rešijo v mediaciji, povečuje. “Na leto se samo na sodiščih v postopku mediacije reši okoli pet tisoč sporov, kar je glede na velikost naše države ena od najvišjih številk v Evropi, podobno je le na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, kjer v mediaciji dosežejo največ sporazumov,” razlaga Katarina Kresal, predsednica Evropskega centra za reševanje sporov. Največ sporov se v mediaciji reši v ZDA, kjer se s sodbo reši samo odstotek sporov. Koliko sporov pri nas ljudje rešijo v mediaciji zunaj sodišč in drugih alternativnih postopkih, pa ni jasno, saj statistika ni javna.

Mediacija hitrejša

“Stranke z dogovorom o sporu v mediaciji rešitev dosežejo bistveno hitreje, stroški postopka so nižji, stranke niso izpostavljene javnosti (postopki so zaupni, obravnave niso javne), poleg tega pa si lahko tudi same izberejo mediatorja, kar na sodišču nikoli ni mogoče,” dodaja Kresalova. Na srečanju 150 mediatorjev v Portorožu so poudarili tudi novost – specializirane potrošniške postopke, ki jih podpirata tako zveza potrošnikov kot bančni sektor; za potrošnika so brezplačni in končani v 30 dneh.

Komentarjev 2
  • spenjac 10:13 04.junij 2013.

    odstopiti mora minister, ker je objektivno odgovoren za premajhno učinkovitost sodstva. Tako, kot bi moral notranji minister Virant odstopiti ob pobegu Tovšakove. Naj spomnim na leto 2006, ko je nizozemski notranji minister Piet Hein Donner odstopil, ker je prišlo do ...prikaži več požara v enem izmed zaporov. Ampak kaj takega lahko pričajujemo le od ljudi z viskimi etičnimi načeli. Mogoče tudi od Viranta? http://en.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_Donner

  • ennanova 08:31 04.junij 2013.

    Znani ljudje na znane načine proti znanim ciljemMorda je neznani človek na neznani lokaciji neznanemu človeku res storil nekaj neznanega ali pa tudi ni; o tem bo odločalo sodišče. Znano pa je, da zelo znani ljudje na znanem področju ...prikaži več že dalj časa davijo znani narod in pri tem uporabljajo znane metode; o tem ni kaj odločati, a se kljub temu nič ne zgodi.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1020-znani-ljudje-na-znane-nacine-proti-znanim-ciljem