Slovenija
23 ogledov

Sodnike skrbi za pravice Bratuškove

Alenka Bratušek EPA
Upravno sodišče KPK ukazalo umik odločitve v zadevi Bratušek s spleta in prepovedalo vse komentarje v zvezi z zadevo.

Upravno sodišče je pred nekaj urami izdalo začasno odredbo, s katero je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) do nadaljnega prepovedalo objavljati, razkrivati ali kakorkoli komentirati domnevne kršitve, ki jih je KPK odkrila med preverjanjem postopka izbire nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko. Predsednik KPK Boris Štefanec je ugotovitve razkril v četrtek pozno popoldne.

"Na podlagi nepravnomočnega sklepa Upravnega sodišča RS opravilna številka I U 1576/2014 z dne 10.oktober 2014 je komisija s svoje spletne strani umaknila včerajšnjo objavo ugotovitev v zadevi Alenka Bratušek," je danes KPK objavila na svoji strani. 

Sprožila je upravni spor

Pooblaščenec Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je takoj potem, ko je Štefanec predstavil ugotovitve preiskave in je KPK odločitev objavila na svoji spletni strani, sprožil upravni spor na upravnem sodišču. Bratuškova je namreč prepričana, da ji je KPK s tem kršila človekove pravice.

S tem se očitno strinjajo tudi na upravnem sodišču, zato so z začasno odredbo zaščitili njene pravice. KPK so prepovedali, da "na svojih spletnih straneh, na tiskovni konferenci ali na kakršenkoli drug način javno objavi končno odločitev v omenjeni zadevi oziroma javnost seznani z vsebino te končne odločitve," izhaja iz odredbe.

Čeferin sicer s tožbo pred upravnim sodiščem izpodbija tudi celotno poročilo KPK o ugotovljenih kršitvah pri imenovanju Bratuškove kot kandidatke za evropsko komisarko. 

Dokler sodišče o tej tožbi ne odloči in dokler četrtkova odločitev KPK ne postane pravnomočna, se je KPK dolžan vzdržati vsakršnih komentarjev o tem postopku. "Začasna odredba sodišča velja do pravnomočnosti odločitve," še izhaja iz odredbe.

Vodstvo sprto zaradi glasovanja

Ravno postopek preverjanja okoliščin kandidature Bratuškove pa je sprl tudi vodstvo KPK. Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je Štefaneca pozvala k odstopu, ker naj bi ji onemogočil možnost soodločanja v postopku proti Bratuškovi. Štefanec to zanika, zato niti ne namerava odstopiti s funkcije.

Komentarjev 22
  • mph 13:40 11.oktober 2014.

    Požarreport je osebno trobilo Janše, ampak občasno jim izleti tudi kakšna prava novica, pa bo zanimivo videt čez čas, kaj se bo izcimilo iz tega.

  • Avatar čavez
    čavez 11:19 11.oktober 2014.

    Le kdaj bo to sodniško sodrgo skrbelo za pravice navadnih državljanov?

  • Janez_53 10:25 11.oktober 2014.

    UPRAVNI SPOR, ne ustavni!