Slovenija
24 ogledov

Sodniki s predlogom za ministra zadovoljni

slovenija 22.03.2012 Goran Klemencic, novinarska konferenca Komisije za preprece Saša Despot
Mandatar Cerar listo predlaganih ministrov danes vlaga v državni zbor. Največje presenečenje na listi je gotovo Goran Klemenčič za pravosodnega ministra. Sodniki si z njim obetajo dobro sodelovanje, prvak opozicije ga omenja kot dokončnega pogrebnika pravosodja pri nas.

Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič naj bi kot minister za pravosodje zagrizel v kislo jabolko ureditve tega področja pri nas. Medtem ko predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predloga ne želi komentirati, je skop tudi odziv generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ki pravi, da izbire na politično funkcijo ne bo komentiral. "Pričakujemo pa, da bo sodelovanje z ministrom za pravosodje dobro. Ob polnem spoštovanju ustavnega položaja, nalog in pristojnosti obeh organov, bo le z dobrim sodelovanjem mogoče uspešno izvršiti naloge, ki v prihodnje čakajo tako ministrstvo za pravosodje kot državno tožilstvo," nam je sporočil v pisnem odzivu.

Dobrega sodelovanja si želi tudi predsednica sodniškega društva Janja Roblek: "Glede na dosedanje izkušnje nas zanima le to, ali gre za kandidata, ki je zavezan načelom vladavine prava in pravne države, če je pripravljen na dialog in če je pripravljen prisluhnit argumentom. Ocenjujemo, da g. Klemenčič takšen kandidat je. Menimo, da bomo z njim lahko dobro sodelovali, seveda vsak v okviru svojih pristojnosti, ki jim imamo po zakonu," pravi Roblekova.

Klemenčičev predhodnik, minister Senko Pličanič v odhodu, je sodniško srenjo razočaral. "Na začetku smo si kar veliko obetali od sodelovanja, z njim smo se tudi sestali. Kasneje je žal ta začeten navdih ali pa začetno dobro sodelovanje splahnelo in nazadnje smo dobili vtis, da enostavno minister nima več časa za resor, ki ga vodi," komentira predsednica sodniškega društva.

Upa, da bo sodelovanje s Klemenčičem kot ministrom za sodelovanje učinkoviteje. "Menim, da je naš doprinos lahko ključen, da lahko slovensko sodstvo postane bolj učinkovito in bolj pregledno," pravi Roblekova in doda, da si predvsem želijo takšnega ministra, ki bi kot predstavnik izvršne veje oblasti skrbel za to, da bo sodstvo lahko opravljalo svojo z ustavo določeno nalogo.

Eden izmed dežurnih kritikov slovenskega sodstva, prvak opozicije Janez Janša, je medtem na twitterju Klemenčiča omenjal kot grobarja.

janšev twit | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 15
  • vrtnica 15:37 09.september 2014.

    Edino verodostojen in demokratičen komentar, je komentar iz Doba.Zato pa je na Dobu, ker je preveč posegal v komunistično gnezdo, ki še vedno obvladuje Slovenijo, za svoje interese. Narod pa se duši, duši......

  • vrtnica 15:34 09.september 2014.

    Pa še res je.....Slovensko sodstvo je potrebno temeljite prenove. Klemenčič pa itak vemo kam paše....

  • KLOBO 15:10 09.september 2014.

    Tako kot serješ ti, ima pravico vsakdo izražati svoja mnenja !! Zato se ne napenjaj kot kakšen mujrgeljski podtalni delavec !!