Slovenija
21 ogledov

Sodniki za spopad med generacijama

Sodnica poročevalka Etelka Korpič Horvat je včeraj pojasnila, da US ne more pres Žurnal24 main
Pokojninska reforma. Referendum bo, v prednosti so sindikati. Analitiki na voliščih pričakujejo predvsem starejše in volivce z nižjimi dohodki.

Referendum. "Referendum bo spopad generacij," je dogajanje v prihodnjih tednih ocenil Andraž Zorko iz Valicona. Ustavno sodišče (US) je namreč včeraj še uradno razglasilo, da bo dovolilo referendum o pokojninski reformi. Sodniki so odločitev sprejeli soglasno; pretehtali so argumenti, da zdajšnja ureditev ni protiustavna in da bi lahko vlada namesto novega zakona pripravila kar novelo, ustavno sodišče pa tudi ni pristojno za odločanje na podlagi demografskih in ekonomskih projekcij.

Odločali bodo že upokojeni
Zorko ocenjuje, da bodo sindikati in verjetno tudi Desus v referendumski kampanji nagovarjali predvsem starejše z daljšo delovno dobo tik pred pokojem in že upokojene: "Ker so to v povprečju ljudje z nižjimi dohodki, bodo precej odzivni, sploh če jim bodo reformo predstavili kot krajo nečesa, za kar so delali dolga leta." Po njegovem mnenju vlada ne bo uspela nagovoriti mladih in zaposlenih srednjih let, predvsem zaradi trenutnega pomanjkanja legitimnosti.

Mladi neopredeljeni
Med predstavniškimi organizacijami mladih je Študentska organizacija Slovenije proti pokojninski reformi. Kako aktivno se bo vključila v referendumsko kampanjo, se še niso odločili. Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo pravi, da "niso tako proti, kot so proti sindikati". Do reforme se niso opredelili v nacionalni koordinaciji študentskih svetov univerz, ker sta njihovi primarni področji študij in študentsko življenje, pravijo. V Mladinskem svetu Slovenije pa si želijo spoštljive kampanje, sami česa posebnega ne pripravljajo.

"V vsakem primeru so sindikati v prednosti, ker lahko s populizmom in demagogijo zmotivirajo več volilcev, ki potrebujejo državno penzijo," se strinja Božidar Novak iz Spema. Pričakuje razvodenelo kampanjo in morda celo preklic referenduma. Obe strani naj bi se bili namreč prisiljeni dogovoriti o reformi, saj bo v primeru vztrajanja pri referendumu ta po njegovem mnenju šele jeseni, torej le leto dni pred parlamentarnimi volitvami. "V tem primeru se bo odločalo za ali proti zdajšnji vladi Boruta Pahorja," je pojasnil.

Referendumska potrata
"Vlada je s tem, ko je šla na US, preprečila, da bi imeli na isti dan dva referenduma, in s tem proračun oškodovala za štiri milijone evrov," pravi šef Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in dodaja, da bodo nagovarjali starejše, srednjo generacijo in mlade. "Kajti s tem, ko za tri leta podaljšuješ delo starejših, se najmanj za tri leta slabšajo pogoji mladim, ki čakajo na delo, pa dela ni," meni Semolič.

Janja Božič Marolt iz Mediane je ob tem ocenila, da je za referendum škoda vsakega denarja. Referendumska pobuda se je po njenem mnenju zgodila, ker vladi ni uspelo v "preprostem ljudskem jeziku ljudstvu razložiti, zakaj so sprejeli takšno odločitev in zakaj bi bilo dobro sprejeti reformo". Vlada tako doslej ni znala povedati, da postajamo država starejših in da je pokojninska malha premajhna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.