Slovenija
27 ogledov

Sodniki želijo poslanske plače

Sodišče. Shutterstock
Vlada in sindikati javnega sektorja se bodo v petek sestali na pogajanjih o interventnem zakonu. Sodniki vztrajajo, da bi morala vlada njihove plače uskladiti s poslanskimi in jih šele nato znižati.

Vlada, ki od izglasovane nezaupnice naprej opravlja le tekoče posle, predlaga podaljšanje interventnega zakona v leto 2012. Jutri se bodo tako sestali s sindikati javnega sektorja.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da bi na tako podaljšanje pristali, če bi se vlada zavezala, da v letu 2012 ne bo enostransko posegala v plače javnih uslužbencev. "Ne mislimo pristati na varčevanje, če se lahko zgodi, da nam čez tri mesece nova vlada enostransko zniža plače," pravi Štrukelj.

 

Nezadovoljni tudi upokojenci

Interventni zakon predvideva tudi zamrznitev pokojnin, o čemer se po besedah predsednice zveze Društev upokojencev Slovenije Mateje Kožuh Novak vlada z upokojenci ni posvetovala. "Mi sicer ne vemo, ali je zakon potreben ali ne, vemo pa, da se gospodarstvo, če bo vlada še naprej zmanjševala kupno moč prebivalstva, ne bo moglo zagnati," pravi Kožuh Novakova. Opozarja, da upokojenci le stežka sprejemajo varčevanje na njihov račun, ko pa je vlada neučinkovita denimo pri obdavčevanju bogatih.

Sodniki vztrajajo pri poslanskih plačah

Razburjeni so tudi sodniki. Vlada jim je namreč plače znižala, še preden jih je uskladila s poslanskimi, kar bi morala storiti glede na odločitev ustavnega sodišča. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je dejala, da sodniki vztrajajo pri stališču, naj se najprej opravi uskladitev sodniških plač z odločbama ustavnega sodišča, potem pa naj jim zaradi stanja, v katerem je Slovenija, plače znižajo, tako kot ostalim funkcionarjem.

Sodni svet je 31. marca sprejel stališče, da morajo predsedniki sodišč izdati sodnikom odločbe, po katerih bodo plače tudi obračunavali in izplačevali skladno z odločbama ustavnega sodišča. Roblekova je pojasnila, da predsedniki sodišč od marca še niso ukrepali. Potekali so pogovori in dogovori, da bi se to dokončno uskladilo tudi z vladno stranjo in bi se razčistila nejasnost v zakonu. Pogovori z vladno stranjo naj bi se po besedah Roblekove nadaljevali po sodnih počitnicah, vendar do tega do zdaj ni prišlo.

Komentarjev 4
  • Veteran 21:16 29.september 2011.

    Temeljita reorganizacija javne uprave. Sodnikom pa nujno odvzeti trajni mandat in kakšnemu, ki je nesposoben in skorumpiran (teh je veliko) poslati na cesto.

  • privat 19:11 29.september 2011.

    jaz pa želim da vsak državljan dobi osnovno (ki je max) najnižjo plačo in to kar naslednjih deset let! Kaj se majo šopirit in prav oni so pripelali državo do kalapsa!

  • principiumnovum 18:32 29.september 2011.

    To so nerealne želje nekih aparatčikov, ki so zgubili stik z realnostjo. Saj nima smisla govoriti o neučinkovitosti sodstva, ker je že toliko bilo povedanega in napisanega ,da je že vse skupaj čista neumnost... Da pa se najde še vedno ...prikaži več nek prismuknjen sodnik, ki si upa naglas zahtevati večjo plačo za lenarjenje in nedelo, je pa v času lakote, pomanjkanja ter razpadanja države čista neumnost in cinizem brez primere. Takšnemu človeku očitno primanjkuje osnovne higijene v glavi.