Slovenija
27 ogledov

Sodniku bomo plačali dobrih šest tisočakov

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s Saša Despot
Milko Škoberne, nekdanji celjski sodnik, obsojen zaradi jemanja podkupnine, bo zaradi neupravičenega tritedenskega pripora prejel 6100 evrov odškodnine, poroča Delo.

Državno pravobranilstvo je s Škobernetom doseglo sodno poravnavo, Škoberne je namreč od države zahteval 30.000 evrov, saj da mu je 21-dnevni pripor, odrejen nezakonito, povzročil duševne bolečine. Državno pravobranilstvo mu je sprva ponudilo slaba dva tisočaka, na kar pa Škoberne ni pristal. A je sprtima stranema vendarle uspelo doseči dogovor, saj so po poročanju Dela dosegli sodno poravnavo, Škoberne pa se je zadovoljil s 6100 evri odškodnine.

Na državnem pravobranilstvu so za Delo potrdili, da je država s Škobernetom sklenila poravnavo, za katero je vlada 29. oktobra izdala soglasje. Okrožno sodišče v Ljubljani je pisni odpravek sodne poravnave izdalo 30. oktobra, odločba pa je pravnomočna. V skladu s poravnavo bo država Škobernetu izplačala odškodnino za nepremoženjsko škodo v roku 30 dni, skupaj z zamudnimi obrestmi. Po izračunih Dela bo Škoberne skupaj z obrestmi prejel okoli 8000 evrov.

Škoberne je bil namreč konec januarja 2011 priprt v neskladju z zakonom in ustavo, saj je državni zbor pripor potrdil šele nekaj dni po tem, ko je preiskovalni sodnik zoper Škoberneta pripor odredil.

Dodatnega pol leta zaradi krive izpovedbe

Škoberne je prvi pravnomočno obsojen sodnik v zgodovini Slovenije. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil decembra 2013 zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja obsojen na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni. Višje sodišče je zaporno kazen znižalo za šest mesecev. Zoper pravnomočno sodbo višjega sodišča se Škoberne brani z zahtevo za varstvo zakonitosti. Zaradi obsodbe ga je državni zbor konec novembra lani razrešil s sodniške funkcije.

Na Okrajnem sodišču v Mariboru pa je bil decembra lani spoznan za krivega še krive izpovedbe. Sodnica mu je dodelila dodatnega pol leta zapora.

Komentarjev 9
  • zdrej 10:25 13.november 2015.

    Torej podpiraš tudi migracijsko politiko Švedske, ki se sedaj kaže kot napačna?

  • blueone 20:53 12.november 2015.

    Se podpišem.

  • blueone 20:52 12.november 2015.

    Nikoli nisem bil za JJ, samo ti si pa res obremenjen s tem tipom.