Slovenija
38 ogledov

Sodniku grozi izguba službe

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Letos je en sodnik v državi že dokazal, da zaradi svojega slabega dosedanjega dela ne bi več smel dalje opravljati sodniške službe.

Tako so namreč njegovo delo ocenili po temeljitem pregledu, ki ga je zahteval predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Ta je sicer letos že dvakrat zahteval naj se za dva različna sodnika izdela ocena njune sodniške službe, od česar je nato odvisno ali sodnik (glede na preteklo delo in dosežke) lahko napreduje ali ne.

Ne strinja se, da je delal slabo, zato se je pritožil

Lani so bili podobno pregledani kar štirje slovenski sodniki. "Predsednik Vrhovnega sodišča je v okviru lastnih pristojnosti podal 4 zahteve za izdelavo ocene sodniške službe v 2012 ter 2 v 2013. Od 4 zahtev v 2012 sta dokončni dve. In sicer 1, da ocenjevani sodnik izpolnjuje pogoje za napredovanje ter 1, da ne izpolnjuje pogojev za napredovanje. 2 zadevi sta še v fazi pritožbe. Od 2 zadev v 2013 je dokončna 1, in sicer da izpolnjuje pogoje za napredovanje. V fazi pritožbe je 1, v kateri je bilo na prvi stopnji ugotovljeno, da ne izpolnjuje pogojev za sodniško službo."

Preiskovala Tovšakovo in lahko napreduje

Nazadnje je personalni svet mariborskega višjega sodišča, pristojen za nadzor nad delom tamkajšnjega okrožnega sodišča, temeljito pregledal delo sodnice, ki vodi preiskavo proti Tovšakovi in izdelal oceno njene sodniške službe. S pozitivno oceno sodničinega dela je personalni svet prižgal tudi zeleno luč zato, da sodnica lahko napreduje. Da naj se izdela ocena sodniške službe zanjo, je od višjega sodišča zahteval predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Potem, ko se je konec maja izkazalo, da je bila Tovšakova 35 dni neupravičeno priprta. Masleša je prepričan, da je bila sodnica dolžna pripor Tovšakovi odpraviti po službeni dolžnosti, a tega ni storila. V nasprotju z Maslešo pa nadzorniki višjega sodišča, ki so preverili kako je potekal postopek proti Tovšakovi, v tem, da sodnica pripora ni odpravila, ne vidijo velike strokovne napake. In da zato sodnica izpolnjuje pogoje za napredovanje. Tovšakova pa od države zahteva skoraj 16 tisoč evrov in pol odškodnine zaradi neupravičenega bivanja v priporu.

Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 07:53 27.julij 2013.

    Itak so Nesposobneži - paraziti ki samo zažirajo in omejujejo Narod !!! A slep narod žal tega še ne spozna !

  • sprehajalec 22:50 26.julij 2013.

    To bolj spada v rubriko saj ni res, pa je. Vendar treba je dati dotičnemu še eno priložnost, saj vendar ima doživljenski mandat. Slovenceljni kot srednji sloj socialci (ne nižji ne višji) takim dajo še eno priložnost. Saj je vendar tak kot mi.

  • PIKO5 21:31 26.julij 2013.

    maslešo in fišerja odstranit pod nijno.................