Slovenija
21 ogledov

"Sodoben in depolitiziran servis"

Kresalova in Goršek sta preteklo sredo v avli ministrstva položila venec k spomi Žurnal24 main
V spomin na organiziran upor agresorju na slovenskem ozemlju in v spomin na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991 so policisti 27. junij izbrali za dan slovenske policije.

Pripadniki organov za notranje zadeve so dejavno sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Slovenije. V bojih je tedaj padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sta zato preteklo sredo v avli ministrstva položila venec k spominski plošči policistov in rezervnih policistov, padlih leta 1991, nato pa tudi pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah.

Čebaškova zadovoljna
Osrednja slovesnost ob dnevu policije je bila prav tako v sredo, in sicer na Brdu pri Kranju. Častna govornica, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je povedala, da je z dosedanjim sodelovanjem med njenim uradom in policijo zadovoljna, saj se policija na varuhove ugotovitve odziva in upošteva priporočila.

Kresalova je izpostavila, da se je slovenska policija izkazala kot "sodoben, profesionalen in depolitiziran servis v službi ljudi in njihovih pravic." Obljubila je podporo avtonomnosti policije, saj je po njenih besedah samo policija, ki se zaveda lastne avtonomije in jo je pripravljena tudi braniti, porok varne in človekovim pravicam zavezane države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.