Slovenija
66 ogledov

Soglasja za odganjanje odvetnikov

Vrtec na Štajerskem Gregor Katič
Vzgoja. Starši morajo podpisovati soglasja, da se vrtci zaščitijo pred morebitnimi tožbami.

Ko si je v ljubljanskem Vrtcu Ciciban otrok ob odhodu s telovadbe zvil gleženj, so starši tožili vrtec. Njihov odvetnik je tožbo utemeljil s tem, da vzgojiteljica ne more biti v dveh prostorih hkrati – otrokom je namreč pridržala vrata z vgrajenim steklom. To je le eden od razlogov, zaradi katerih dajejo v vrtcih staršem v podpis različna soglasja.

Igra vedno dovoljena

Nazadnje je veliko pozornosti vzbudilo soglasje, ki so ga dobili v podpis starši otrok v Vrtcu Ciciban. Bilo je napačno razumljeno, je dejala ravnateljica Marija Kermavnar, ki je poudarila, da so starše prosili le za soglasje, da lahko otrok zapusti svoj oddelek in se pridruži otroku s posebnimi potrebami pri dejavnostih s specialno pedagoginjo v drugem prostoru. "Interpretirano je bilo drugače, za kar se vsem opravičujem," je dejala ravnateljica vrtca, kjer imajo razvojni oddelek že tri desetletja.

Vrtec je ob obisku s tem seznanil tudi inšpektorje inšpektorata za šolstvo. Na šolskem ministrstvu so ob tem poudarili, da smernice vzgoje in izobraževanja predvidevajo vključevanje otrok s posebnimi potrebami med vrstnike v oddelku.

Obvezno za fotografiranje

Ker ga predpisuje zakon o varstvu osebnih podatkov, pa je obvezno soglasje za fotografiranje in snemanje. Starši morajo podpisati na primer, kdo lahko odpelje otroka iz vrtca, da soglašajo s sodelovanjem študentov v vzgojnem procesu in da lahko vrtec razstavi otrokove izdelke. "S starši ob vstopu otroka v vrtec sklenemo pogodbo," je pojasnila Irena Čuruvija, ravnateljica Vrtca Jožice Flander iz Maribora. Klara Franca, ravnateljica Vrtca Koper, pa je dodala, da soglasje staršev potrebujejo tudi za dejavnosti, kot je plavanje, ali za avtobusne prevoze. "A če gremo spraševat za vsako stvar, ni več življenjsko," je dodala Frančeva.

Nekateri vrtci naj bi od staršev zahtevali tudi soglasje za mazanje otrok s kremo za sončenje ali kakšno drugo kremo. V Kopru so povedali, da otrok ne mažejo, staršem pa predlagajo, naj to storijo doma. V mariborskem Vrtcu Jožice Flander o tem sklenejo ustni dogovor in otroke namažejo, če starši prinesejo kremo; podobno je v Cicibanu, kjer se ob tem pogovorijo o morebitnih alergijah. Občutljivo področje pa so tudi zdravila – razen za kronične bolezni jih zato v vrtcih otrokom ne dajejo.

Komentarjev 1
  • Jaka.marinsek 09:36 19.februar 2014.

    temu svetu se je odfukal. Če pomislim kako je vrtec zgledal 35 let nazaj in ko berem tole... potop. Zaslužimo si da nas en meteor zradira.