Slovenija
215 ogledov

Soglasje ima, ker je gorski kmetovalec

jaklic-zazidljivo Žurnal24 main
Marko Jaklič je po dobrih osmih letih postopka tik pred tem, da legalizira svojo črno gradnjo. Namembnost zemljišča je lahko spremenil, ker ima status kmeta.

Na spletni strani PISO (Prostorski informacijski sistem občin) je namreč razvidno, da so njegove parcele na Selu nad Polhovim Gradcem zazidljive in je na njih omogočena razpršena gradnja. To je bila doslej glavna ovira, da Jaklič kljub trem vlogam in pritožbam na upravno sodišče ni uspel dobiti gradbenega dovoljenja. To so potrdili tudi na ljubljanski upravni enoti (UE): "Razlog za zavrnitve predhodnih zahtev za izdajo gradbenega dovoljenja je bilo neizpolnjevanje zakonskih pogojev, predvsem neskladnost s prostorskimi akti."  

Ali bo Jakliču v četrto uspelo, na UE ne morejo vnaprej napovedovati, saj "UE odloča na podlagi konkretne zahteve in predložene dokumentacije". Jakličeve četrte zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja sicer še niso prejeli.

Selekcija se ni zgodila na občini

Glavno oviro za izdajo dovoljenja je odpravila Občina Dobrova - Polhov Gradec s spremembami občinskega prostorskega načrta (OPN), ki ga je sprejela 10. julija, v uradnem listu je bil objavljen 26. julija, od sobote pa je novo stanje razvidno tudi na spletni strani PISO. OPN namreč določa, ali in kaj se na posamezni parceli lahko gradi in upravna enota v postopku izdaje gradbenega dovoljenja le preveri, ali je nameravana gradnja skladna z OPN in drugimi predpisi. 

Občina Dobrova-Polhov Gradec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V občini Dobrova - Polhov Gradec je bilo sicer zavrnjenih kar 52 odstotkov pobud za spremembo namembnosti, med drugim ni zazidljiva postala niti parcela, ki stoji med dvema hišama in na kateri že stoji pred mnogimi leti na črno zgrajena hiša. Župan Franc Setnikar je povedal, da vse vloge brez izjeme, prejeli pa so jih 490 vlog, poslali na ministrstva in druge pristojne ustanove, ki morajo dati soglasje. "Vse vloge smo obravnavali enako, ne glede na to, kdo jih je podal, ampak na to, kje je željena sprememba," je povedal. Selekcijo so tako opravila ministrstva in drugi organi. Setnikar je zagotovil, da ni bilo nobenih pritiskov, ne političnih strank in ne posameznikov.

Soglasja je dobil, ker je gorski kmetovalec

Na vprašanje, ali je imel stik z Jakličem, je župan odgovoril, da je Jaklič kot vsak občan svojo vlogo oddal na občini, drugih stikov z njim pa ni imel. Je pa najverjetneje po Setnikarjevem mnenju odločalo tudi to, da je Jaklič svoji vlogi priložil tudi mnenje kmetijsko-svetovalne službe, ki je v njegovem primeru izpostavila, da gre za gorsko-višinsko kmetijo in da bi sprememba namembnosti omogočila nadaljevanje kmetijske dejavnosti na tej lokaciji.

Pričakuje gradbeno dovoljenje

slovenija 01.12.11, posestvo Marka Jaklica, Marko Jaklic, domacija, nepremicnina | Avtor: Anze Petkovsek,  Anze Petkovsek Anze Petkovsek, Anze Petkovsek

Jaklič je za zurnal24.si pojasnil, da so bile parcele zazidljive, zdaj pa so jim spremenili namembnost. Na podlagi tega pričakuje, da bo čim prej dobil gradbeno dovoljenje. Na vprašanje, ali je že dal novo vlogo, je odgovoril, da ne ve, ker se s tem ukvarjajo njegovi projektanti.

Jaklič je nato v sporočilu za medije opozoril, da bi za objekt na posestvu že zdavnaj in brez spremembe občinskega prostorskega načrta moral dobiti gradbeno dovoljenje. Jaklič namreč opozarja, da je na posestvu le obnovil 150 let staro gorsko kmetijo, ki bi se drugače podrla, saj se je že vdrla streha. "Javno sprašujem vse odgovorne in medije, ali bi bilo to v redu," je zapisal in ponovno izpostavil, da bi v Avstriji za obnovo gorske kmetije dobil polovico nepovratnih sredstev.

Ste iz občine Dobrova-Polhov Gradec in so vam zavrnili pobudo za spremembo namembnosti? Sporočite nam parcelno številko in preverili bomo, zakaj?

Komentarjev 33
  • Johan Spohan 18:36 08.avgust 2013.

    Vsaka ndržava ima svojo mafijo. Izjema je Slovenija, kjer ima mafija svojo državo.

  • saramara 10:33 08.avgust 2013.

    Kaj pa ti tukaj zdaj zalis kmete????Ta tip ni nic drugega kot en kup plesnivih smeti!In ce je res gorski kmet ... od kdaj le-ti potrebujejo ob svoji zidanici bazen? A namerava not svoje krave kopat?

  • Scott 10:57 07.avgust 2013.

    Da je kmet, se vidi takoj, ko ga pogledaš v faco, da pa bi bil še gorski pa...