Slovenija
151 ogledov

Soglasje k prometu z zemljišči: Takse bi lahko ukinili, a jih še ne bodo

23. marca letos je na vadišču Slovenske vojske Poček - Bač pri Postojni zagorelo Žurnal24 main
Na ministrstvu za obrambo so nam lani zatrdili, da razmišljajo o popolni ukinitvi soglasji k prometu z zemljišči, a zdaj bodo "administrativno breme" le zmanjšali. Za 87 katastrskih občin obvezno dovoljenje v višini 22,60 evra ostaja, popolna ukinitev se obeta šele ob spremembi zakona o obrambi.

Država letno pobere nekaj deset tisočakov na račun izdajanja dovoljenj ministrstva za obrambo za prodajo zemljišč, v katastrskih občinah, kjer ima vojska svoje objekte. Pred nakupom oziroma prodajo kmetijskih zemljišč, gozdov oziroma nepozidanih zemljišč mora to namreč požegnati še ministrstvo, ki vam ob tem zaračuna takso v višini 22,60 evra. Dovoljenja ni potrebno pridobiti v primeru že legalno pozidanega zemljišča, kjer "obrambni interes ni prizadet". 

Soglasje za izdajo soglasji k prometu z zemljišči  | Avtor: Mors/Zurnal24 Mors/Zurnal24
Vse lepo in prav, če ne bi letno zavrnili le en promil prošenj in če ne bi ministrstvo samo priznavalo, da gre le za administrativno breme. Lani so nam ministrstvu, ki ga je takrat še vodil minister Janko Veber, odgovorili, da  "ministrstvo v primeru tovrstnih soglasij že dalj časa razmišlja o možnosti črtanja določb tretjega odstavka 29. člena, ki določa obveznost izdaje tovrstnih soglasij."

Namesto popolne ukinitve pa ministrstvo pod vodstvom Andreje Katič zdaj ponovno le zmanjšuje število katastrskih občin, kjer je soglasje obvezno. Namesto sedanjih 133 na 87 katastrskih občin, s čimer bo proračun prikrajšan za okoli 16 tisočakov letno. Na ministrstvu za obrambo pa odgovarjajo, da bodo "dokončno tovrstna soglasja odpravljena ob sprejemu novele zakona o obrambi".

Za spremembo tega bo koalicija sicer potrebovala širše soglasje v parlamentu, saj je za spremembo zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru.

Leta 2010 so birokracijo na ministrstvu sicer že poskušali nekoliko zmanjšati ter število katastrskih občin, kjer je potrebno dovoljenje, zmanjšali iz 1241 na 133 katastrskih občin. Kot rečeno, se bo z novo uredbo zdaj število spustilo na 87 katastrskih občin, a pri tem nov seznam dodatno zajema nove tri katastrske občine, in sicer Narin, Radohovo vas in Bršljin. 

Celoten seznam katastrskih občin, kjer je potrebno soglasje ministrstva za obrambo, si lahko ogledate na tej povezavi.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 15:28 30.julij 2016.

    VSI BI NEKAJ ZASTONJ