Slovenija
40 ogledov

Soglasje za vetrnice razveljavljeno že četrtič

Vtrnice Shutterstock
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno na Volovji rebri, Agenciji RS za okolje pa naložilo, da o zadevi znova odloči. To bo že peta ponovitev postopka.

"Odločba vzbuja upanje, da bomo s strani agencije v devetem letu trajanja primera Volovja reber končno dočakali vsebinsko korektno in zakonito odločanje," pravi Tomaž Petrovič, odvetnik Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Spet od začetka

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Agencija RS za okolje izdala aprila lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri, so sporočili iz društva. Na odločbo pritožba ni možna, Agencija RS za okolje pa bo morala zdaj o zadevi znova odločiti.

O neprimerni lokaciji

Agencija pri izdaji okoljevarstvenega soglasja ni upoštevala podatkov in študij, ki jih je v postopek posredoval DOPPS, narobe je ugotovila dejansko stanje o prisotnosti varovanih vrst ujed na Volovji rebri in svojih ugotovitev o tem, da naj vetrnice pticam ne bi škodovale, ni podprla z ustreznimi argumenti, naštevajo nasprotniki vetrne elektrarne na Volovji rebri. "Elektro Primorska po nepotrebnem blokira razvoj obnovljivih virov energije v Sloveniji. Naša študija občutljivih območij, ki smo jo objavili oktobra lani, kaže, da je neproblematičnih lokacij za vetrnice v Sloveniji več kot dovolj," poudarja Tomaž Jančar, vodja primera Volovja reber pri DOPPS.

Komentarjev 7
  • nahtigal 12:40 04.januar 2013.

    totalno se strinjam, ko bodo odgovarjali materijalno za njihova početja bo drugače. Jaz sem že dostikrat rekel ko bodo zeleni dozoreli, da ne bodo več zeleni, bo sigurno bolje. Velja pa tudi za večji del podobnih organizaciji (spomeniško varstvo, ptičarji.....)

  • privat 08:35 04.januar 2013.

    nekdo ni dobil svojega deleža??

  • HansAndersen 14:06 03.januar 2013.

    tako, samo naj se zapeljejo gor, pa bodo vidli polja veternic, ne pa naša zahojena država pa njena društva, naj se zavzemajo za prihodnost raje, moremo res vedno bit odvisni od drugih, pm