Slovenija
19 ogledov

Soglasno za znižanje plač v javnem sektorju

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov meni, da vlada še ni izčrpala vseh Žurnal24 main
Na odboru za lokalno samoupravo večina poslancev za to, da se plače javnim uslužbencem znižajo za štiri odstotke. Sindikati že grozijo s splošno stavko.

Člani odbora so odboru za finance predlagali, da pri pripravi dopolnil v novelo interventnega zakona vključi tudi dopolnilo, da se plače v javnem sektorju do konca leta 2012 znižajo za štiri odstotke.

Predsednik odbora Vili Trofenik (poslanska skupina nepovezanih poslancev) je glede na podatke, da se je število zaposlenih v javnem sektorju od decembra 2008, ko je znašalo 155.935 zaposlenih, pa do decembra 2010, ko je znašalo 159.297, povečalo za 3.362, sam obseg mesečnih sredstev za plače pa se je zato povečal za skoraj 10 milijonov evrov, ocenil, da novela prihaja prepozno.

Sam je namreč znižanje plač in zaposlovanja v javnem sektorju pričakoval že pred dvema letoma. Ukrepanje na tem področju je sicer po njegovem mnenju nujno, saj bo sicer kmalu prišlo do streznitve, ki bo precej boleča.

Štrukelj: Temu je treba narediti konec

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za zurnal24.si dejal, da se bo že jutri sestalo predsedstvo sindikata in predmet razprave bo splošna stavka v javnem sektorju, če bo dejansko prišlo do znižanja plač.

"Konec je treba narediti temu, da se stalno jemlje in jemlje samo javnim uslužbencem. Saj mi ne moremo delati na zrak," opozarja Štrukelj.

Se je vlada skrila za poslance?

Ob tem opozarja, da bi poslanci, če jih tako skrbi za javne finance, lahko v znak dobre volje najprej sebi znižali plače. "Denimo gospod Vili Trofenik bi imel dolžnost, da bi predlagal, da se poslancem plače znižajo za šest odstotkov, če nam znižujejo za štiri," je dejal Štrukelj.

Dodal je, da so se javni uslužbenci že odpovedali delovni uspešnosti in plačnim razredom, kar na koncu znese prav tako štiri odstotke. "To je že simptom, kako bi s tujim socialnim položajem bili veliki patrioti in skrbniki javnega dobrega v državi. To znam tudi jaz narediti sredi noči."

Premierja Boruta Pahorja ob tem opozarja, da naj koalicijske poslance opozori, da se je vlada ob podpisu dogovora s sindikati zavezala, da leta 2011 ne bo enostransko posegala v plače. "Imam občutek, da se je vlada strahopetno skrila za poslanci, da ji ne bi bilo treba nositi odgovornosti," pravi Štrukelj in dodaja, da na tak način od javnih uslužbencev lahko pričakuje samo bes.

29 milijonov manj za občine

Predlagani rebalans proračuna za leto 2011 sredstva službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko zmanjšuje, in sicer za 49,9 milijona evrov. Od tega bo 28,8 milijona evrov manj namenjenih porabi občin.

Po oceni opozicijskih poslancev bo rebalans prizadel predvsem poslovanje občin in njihove investicije, medtem ko v vladi menijo, da bistvenih sprememb za občine ne bo.

Komentarjev 3
  • wonn 12:12 09.september 2011.

    sam delam v gospodarstvu in ko se je začela kriza so nam brez vprašanja vzeli 10 % ,višji pa so si pred tem dvignili točke! To je Slovenija,mali n.....mo!!Ampak kako dolgo še !!??!!

  • Bučka 17:28 07.september 2011.

    mislim, da bi blo bolj pametno nardit mal selekcije in odpustit tiste, ki samo ventilirajo po službah oz. se držijo enih položajev z mastnimi plačami, nardijo pa ubistvu nič... s tem bi država več prišparala (no, o šparanju države bi ...prikaži več se sicer dal velik povedat...)

  • Maki 15:57 07.september 2011.

    Strinjam se s tem ukrepom!