Slovenija
29 ogledov

Sojenje Časarju in Prijatelju 5. septembra

Srečko Prijatelj Boštjan Tacol
Glavna obravnava proti Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu zaradi spornega nepremičninskega posla se bo začela 5. septembra.

Na koprskem okrožnem sodišču se je zaključil predobravnavni narok v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper, za katere so obtoženi nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in poslovnež Marjan Mikuž.

Kot je odločila sodnica Orjana Trunkl se bo glavna obravnava začela 5. septembra, do takrat pa ima višje sodišče čas, da obravnava izločitvene predloge in ostale zahteve zagovornikov obtoženih.

Na zatožni klopi le Prijatelj

Na današnjem predobravnavnem naroku je sicer nastopil samo Srečko Prijatelj, Mikuž pa je bil prisoten med občinstvom. Prijateljeva zagovornica Tina Kikelj je vnovič zahtevala izločitev dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem Prijatelju, pri katerem je s policijo sodeloval Mikuž in ki jih je tožilstvo uporabilo že v prejšnjem procesu, v katerem je bil Prijatelj spoznan za krivega izsiljevanja.

Odvetnica je problematizirala zlasti dejstvo, da Prijatelj tedaj še ni bil seznanjen z zahtevo oziroma predlogom za razširitev preiskave, zaradi katere Prijatelja zdaj znova obravnavajo.

Prijatelj je ob tem dodal, da je sodišče Mikuža o tem, da je odprt nov postopek, podučilo bistveno prej kot njega. Kot je povedal, so ga o novem postopku seznanili šele na silvestrovo 2010, kar je označil za "zelo nizkotno".

Okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman je pojasnila, da se je omenjeni postopek v Prijateljevem primeru zavlekel zaradi njegovega statusa poslanca, saj je bilo treba pridobiti soglasje DZ.

Sporni nepremičninski posli

Trojico obtoženih bremeni sporni nepremičninski posel z zemljišči pri Sežani.

Prijatelja, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Časar je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.