Slovenija
22 ogledov

Sojenje Kordežu se bliža koncu

Bine Kordež, Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Milan Jelovčan Saša Despot
Nadaljuje se sojenje Binetu Kordežu. Bivši šef Merkurja tožilcu očita, da nima dokazov, pred sodbo pa zahteva še izvedenca, kar je sodišče zavrnilo.

"Gre za konstrukt, ki ne vzdrži ekonomsko-finančne presoje. Čisti konstrukt, ki izhaja iz želje državnega tožilstva zaradi pomanjkanja dokazov," je tik pred koncem sojenja prepričan nekdanji šef Merkurja Bine Kordež, ki mu sodijo zaradi domnevnega več kot deset milijonov evrov vrednega oškodovanja.

Ko bi moral tožilec za pregon organiziranega kriminala Jože Kozina sodišču predlagati, kako naj kaznuje Kordeža, in bi sodišče sodno obravnavo zaključilo, je Kordež sodišču predlagal, naj pokliče še izvedenca ekonomske stroke, ki naj pregleda posel z verižno, domnevno škodljivo, preprodajo Merkurjevega centra na Primskovem v Kranju.

"Nesporno je ugotovljeno, da so odtujili premoženje Merkurja. Gre šele za prvo obravnavo pravnih posledic tako imenovanih menedžerskih prevzemov," odgovarja tožilec Kozina, ki se s postavljanjem izvedencev v trenutku, ko bi se moralo sojenje končati, ne strinja.

Niso soglasni

"Sodišče naj takoj zaključi to obravnavo in odloči. Ne zdi se mi potrebno postavljanje izvedencev," pa je Kordeža in njegova nekdanja sodelavca Janjo Krasevec in Milana Jelovčana presenetil zagovornik Egon Breitenberger, ki zastopa podjetje Kograd Igem, ki naj bi sodelovalo pri poslu s trgovskim centrom.

Izvedenca ne bo

Sodnik tej Kordeževi zahtevi ni ugodil. "Izvedenec namreč ni potreben," ocenjuje sodišče. A kljub temu bo šele v ponedeljek znano kakšno kazen za Kordeža zahteva tožilec Kozina.

Prosil je namreč za dodaten čas zato, da spremeni lastniški delež Kordeža in ostalih nekdaj vodilnih v Mersteelu, lastniku Merkurja. Sodnik je namreč pridobil zadnjo lastniško pogodbo Mersteela, kjer se deleži rahlo razlikujejo od navedenih v obtoznici.

Komentarjev 2
  • privat 05:51 01.september 2012.

    30 let zapora in še njegovim unuk je treba vse vzeti...še bolje bi bilo za take hitra vojaška sodišča!! ne glede na vse ..teh političnih in gospdarskih aferic ne bo konca dokler to ne prevzame vojska in njihova sodišča...civilna sodišča ...prikaži več so politična kolesa ,ki se vrtijo po željah politikov..naprej ..nazaj..stoj..Slovenija ni pravna država!!!

  • Method 10:10 31.avgust 2012.

    Kaj bo dobil 1-2 leti pogojno ter 10-20k € kazni....Nimam pojma o sodstvu pa grem stavit da bo dobil taksno kazen 90%.