Slovenija
106 ogledov

Sojenje prekupčevalcem

Brata Admir in Mirza Šabanovič sta se pred javnostjo skrila v kapuce. Žurnal24 main
Sojenje hudodelski združbi, ki so jo lani razkrinkali v ljubljanskem lokalu Izba.
Nezakoniti dokazi

Naj se izločijo. Obramba obdolženega Osenjaka predlaga, da se tako pridobljeni dokazi izločijo iz spisa, saj naj bi bili pridobljeni nezakonito. “Policija je izročitev droge dosegla z grožnjo, poleg tega pa ni imela ustrezne odredbe sodišča,” je prepričan odvetnik Marko Bošnjak. Po njegovem mnenju je preiskava posegla v pravico do zasebnosti vseh, tudi lastnice vozila, ki bi morala biti prisotna, poleg tega pa obdolženi ob policijski preiskavi vozila niso bili seznanjeni s pravicami, ki jim pripadajo.

Na okrožnem sodišču se je začelo sojenje mreži prekupčevalcev heroina, na čelu katere so brata Admir - Ado in Mirza Šabanovič iz Ljubljane ter Jernej Jahn iz Radeč. Pet obddolžencev, med katerimi sta poleg omenjenih še Uroš Kališnik in Jože Nemanič, je od 4. junija lani v priporu, preostali pa so na prostosti. Po šestmesečnem sledenju je policija namreč takrat v spektakularni akciji ključne akterje polovila v ljubljanskem lokalu Izba.

Hudodelna združba

Obtožnica pravi, da so Jernej Jahn, brata Admir in Mirza Šabanovič ter nekateri še neznani neupravičeno kupovali in prodajali heroin. To so storili v hudodelski združbi in v ta namen organizirali mrežo prekupčevalcev.

Tako naj bi Radečan Jernej Jahn, ki začasno biva v Bregah, od bratov Šabanovič v pol leta v najmanj 50 posameznih nakupih kupil najmanj 562 gramov heroina in ga prodal svojim odjemalcem. Poleg tega naj bi brata Šabanovič posameznim prekupčevalcem v istem obdobju prodala še en kilogram heroina. Tako prodajalci kot kupci so se zdaj znašli na sodišču.

Navzočih malo obdolženih
Obtožnica je bila prvotno napisana za 15 prekupčevalcev z drogo, a so še pred včerajšnjim začetkom sojenja tri izločili. Anton Kralj je bil izločen zaradi okuženosti sodnika, Denis Ilmič zato, ker je na zdravljenju v Španiji, Goran Kasunič pa prestaja zaporno kazen na Hrvaškem. Včeraj pa so iz sojenja začasno izločili tiste, ki se vabilu niso odzvali oziroma so nedosegljivi. Tako se jih je pred sodnim senatom, ki mu predseduje sodnik Gojmir Pešec, znašlo le sedem, a so se vsi, razen Jurija Osenjaka, zagovarjali z molkom.

“Policisti so nam težili”

15 prekupčevalcev droge je razkrila policijska akcija v Izbi.

Jurij Osenjak je na sodišču povedal, da je šel s kolegoma v Ljubljano, kjer so v Sneberjah kupili drogo. Kmalu so opazili, da za njimi vozi vozilo. Posumili so, da gre za policiste v civilu.

V Velenju so jih policisti res ustavili, s psom pregledali avto, a droge niso našli. “Ker so nam težili in težili, da bodo avto razstavili, smo jim heroin izročili sami,” je povedal obdolženi. Avto je bil namreč last njihove prijateljice, zato se jim ni zdelo pošteno, da ji vrnejo razstavljen avtomobil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.