Slovenija
58 ogledov

Sojenje Radanu. Zaradi takega odmerka bi "umrl v sekundi"

Ivan Radan Saša Despot
Medicinska sestra je med pričanjem razkrila, da ji je zdravnik Ivan Radan naročil, naj umirajočemu bolniku odmeri propofol z najvišjo hitrostjo, a tega ne zapiše v temperaturni list. Nekdanja predstojnica je stopila zdravniku v bran.

Konec januarja 2014 je medicinska sestra po navodilih Ivana Radana bolniku odmerila propofol. Bolnika so nehali intenzivno zdraviti, pričakovali so, da bo umrl, tudi svojci so se prišli posloviti od njega. Radan ji je takrat naročil, naj nastavi odtekanje propofola na najvišjo hitrost. Ko ga je vprašala, kako naj nato odmerek prilagaja, ji je dejal, naj propofol s tako hitrostjo teče naprej.

Vprašanje sta ponovili tako ona kot sodelavka, a je bil odgovor enak. Nato naj bi Radan dejal še, da se odmerjanje tega zdravila na temperaturni list bolnika ne bo zapisalo, je pojasnila medicinska sestra.

"Takrat se je vse podrlo"

Medicinski sestri se je vse skupaj zdelo nenavadno oziroma se ji je tovrsten odmerek zdel nepotreben, zato je po telefonu o zdravnikovih navodilih obvestila svojo nadrejeno, je danes zatrdila na sodišču. In takrat je tudi na Radana začela gledati drugače. "Takrat se je vse podrlo, verjela sem vanj, verjela sem, da delamo dobro, da jaz delam dobro, takrat pa sem začela dvomiti v vse, vključno s seboj," je pripovedovala vidno pretresena priča, ki je po aferi tudi zamenjala službo.

Nekdanja predstojnica kritična do dela policije

Nekdanja predstojnica oddelka za intenzivno terapijo na nevrološki kliniki Bojana Žvan je povedala, da je Radan veljal za dobrega zdravnika, ki je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč.

Kritična pa je bila do sestave komisije, ki je nad Radanovim delom izvedla interni nadzor, saj da v njej ni bilo strokovnjakov za intenzivno terapijo, zaradi česar da je bil nadzor nestrokoven. Kritizirala je tudi delo policije, ki da ne ve, kako se pri njih odvijajo postopki evalvacije dogodka in kako poteka notranja komunikacija, ampak so takoj začeli postopati po "kriminalistično".

Žvanova o dogajanju ni vedela nič

Sama o dogajanju dolgo ni vedela nič, ker naj bi jo iz zadeve izključili in zadevo poskušali rešiti znotraj intenzivne enote klinike. Tudi 16. decembra 2014, ko je umrl bolnik, ki naj bi mu Radan odmeril morfij in kalij, ni dobila nobenega obvestila, je povedala.

Za zadnjega bolnika, ki je prejel tudi kalij, je sicer prepričana, da če bi dobil tak odmerek te snovi, kakor se domneva, "bi umrl v sekundi".

Zdravniku stopila v bran

Žvanova je Radanu stopila v bran tudi s pojasnilom, da si vsi zdravniki delajo fotodokumentacijo svojih primerov, ki jih potem kažejo svojim študentom ali specializantom. Radan je namreč obtožen tudi osmih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja.

Sojenje se nadaljuje v četrtek, ko naj bi znova pričali zaposleni nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Komentarjev 17
  • zdrej 13:03 10.maj 2016.

    Hočem povedat, določena količina določene snovi se začne obnašati kot strup in izjem je ekstremno malo ali pa nič. Če je Radan kriv, je potem treba soditi odgovornim o tem, zakaj odgovorni niso ukrepali prej. Če Radan ni kriv pa ...prikaži več jim je treba soditi o zavajanju javnosti in o nereševanju problemov, ki jih imajo oz. so jih povzročili.Sodstvo tako ali tako premalo dela.

  • zdrej 12:49 10.maj 2016.

    A je to tvoje mnenje mnenje stroke ali samo tako kot moje. Če te tresne strela čez prave organe, te ubije. Enako velja za defibrilator, če ti da sunek, te je ubil, sicer z namenom da te lahko rešijo.

  • zdrej 12:48 10.maj 2016.

    Kako se lahko odločiš, če pa država to kaznuje! Torej če je bilo prostovoljno, je moralo biti ustno, kar se pa več ne da dokazati, če ni bilo narejeno "pravilno".