Slovenija
9586 ogledov

Šola poka po šivih, pouk imajo v knjižnici, župan Janković pa ...

šola šolska torba učilnica Profimedia
Zaradi nove soseske, ki jo je Stanovanjski sklad RS zgradil na Brdu, se v OŠ Vrhovci soočajo s hudo prostorsko stisko. A občina z gradnjo nove šole še ni začela, čeprav obljublja, da bo, obenem pa ministrstvu predlagajo širitev šolskih okolišev. Nad to idejo starši, ki bi morali po otroke skoraj na drugi konec mesta, niso navdušeni.

Na področju šolskega okoliša OŠ Vrhovci v Mestni občini Ljubljana (MOL) je bilo v zadnjih devetih letih zgrajenih približno tisoč novih stanovanj, nekaj jih bo zgrajenih še v naslednjih letih. Ker ogromno stanovanj poseljujejo mlade družine, je šoloobveznih otrok v tem okolišu vse več, opozarjajo starši. Šola je premajhna, tudi širjenje oddelkov ne zadošča vsem potrebam. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so zato dobili novo idejo, opozarjajo v Svetu staršev OŠ Vrhovci – namesto da bi zgradili novo šolo na tem območju, želijo del učencev prepisati na druge ljubljanske osnovne šole.

300 otrok več od deklarirane kapacitete šole

Kako resno je stanje? "OŠ Vrhovci, ki je deklarirana kot 18-oddelčna šola, v šolskem letu 2022/2023 obiskuje 764 učencev, ki so razporejeni v 31 oddelkov. 18 oddelkov pomeni približno 450 otrok, kar je bilo tudi okvirno število vpisanih otrok na OŠ Vrhovci do leta 2014. Povečan vpis, ki se je pričel z šolskim letom 2014/2015 in se sedaj kaže v 300 otrocih preko deklarirane kapacitete šole, je posledica novozgrajenih stanovanj na tem območju," so prepričani starši otrok na OŠ Vrhovci.

Kot so pojasnili v dopisu ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, se je prostorsko stisko od leta 2014 reševalo z različnimi ukrepi, na primer s spreminjanjem kletnih prostorov v učilnice, ureditvijo učilnic v telovadnici in knjižnici, celo s spremembo namembnosti zaklonišča.

Na OŠ Vrhovci so za Žurnal24 razložili, da v letošnjem šolskem letu poteka pouk za učence 5. razreda v knjižnici, izposoja knjig pa poteka po urniku pred in po pouku. Medtem v zaklonišču ne poteka nobena dejavnost. "Uporabljamo ga za shranjevanje smučarske in kolesarske opreme, potrebe arhiva in je hkrati tudi odlagališče stvari, ki se uporabljajo le nekajkrat na leto," dodajajo.

Trije oddelki razredne stopnje na nadomestni lokaciji, ki je starši do nedavnega niso poznali

Šele leta 2020 je MOL dogradila štiri učilnice za pouk razredne stopnje. A kljub temu z naslednjim šolskim letom OŠ Vrhovci ne bo sposobna izvajati pouka znotraj svojih prostorov, opozarjajo – pouk nekaterih oddelkov razredne stopnje bodo morali izvajati na nadomestni lokaciji, ki je starši aprila letos sploh še niso poznali. Leto kasneje bo prostora zmanjkalo tudi na predmetni stopnji, napovedujejo.

Zaradi povečanega vpisa prvošolcev tudi v letu 2024/2025 bo treba na nadomestni lokaciji izvajati pouk vsaj petih oddelkov razredne stopnje in enega oddelka predmetne stopnje. "Razumljivo je, da pouka samo enega oddelka predmetne stopnje, zaradi organizacijskih robnih pogojev, ni možno izvajati na nadomestni lokaciji. Vsako nadaljnjo leto pa se število oddelkov, ki jih bo potrebno izvajati na nadomestni lokaciji, povečuje, tako na razredni kot na predmetni stopnji," skrbi starše.

Na OŠ Vrhovci so nam zdaj sporočili, da bodo naslednje šolsko leto imeli štiri oddelke prvošolcev, za dva oddelka prvošolcev pa bo pouk potekal predvidoma v Tehnološkem parku.

Če bi morali otroke voziti dlje, bi to starše dodatno obremenilo

In čeprav vodstvo OŠ Vrhovci občino že več let poziva, naj na Brdu zgradijo novo šolo, z gradnjo še vedno niso začeli, čeprav je predvidena v prostorskih načrtih. Zavlačevali naj bi zato, ker si prizadevajo za oblikovanje enotnih šolskih okolišev z vsaj petimi šolami, da bi lahko otroke vpisovali na proste šole, čeprav niso najbližje.

"Za otroke na področju šolskega okoliša OŠ Vrhovci in Vič ter druga območja v Ljubljani s prostorsko stisko na osnovnih šolah takšna ureditev pomeni šolanje na šoli, ki je zelo oddaljena od prebivališča, in je potreben prevoz otrok v šolo (npr. z Vrhovc v Zalog, Črnuče, Bežigrad)," opozarjajo starši in dodajajo, da bi s takšno potezo obremenili celotne družine, poleg tega pa še povečali prometno obremenitev v času jutranje in popoldanske prometne konice. Tovrstno reševanje prostorske stiske je zato nedopustno in škodljivo, ocenjujejo in ministrstvo pozivajo, naj prepreči namere MOL.

OŠ Vrhovci | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Če bi ugodili MOL, bi enaka pravila veljala za celo Slovenijo

Obrnili smo se na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in jih povprašali, kaj bodo storili, a njihovi odgovori so bili skopi. Kot so pojasnili, so seznanjeni s problematiko prostorske stiske na OŠ Vrhovci, a "žal vam trenutno ne moremo podati natančnega stališča, saj se morebitna sprememba določil 5. člena Uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol (Ur. L. RS  16/98 in nasl.), nanaša na področje celotne Slovenije in ne le Mestne občine Ljubljana".

Zato ocenjujejo, da je nujna temeljitejša razprava in analiza o morebitnih učinkih spremembe prej omenjene uredbe, "zaradi česar vam žal trenutno ne moremo še podati podatka o tem, ali bo MVI sprožilo postopek spremembe uredbe".

MOL: Z gradnjo še nismo začeli, ker je ministrstvo razmišljalo o ustanovitvi mednarodne šole

Na MOL pa pravijo, da imajo za izgradnjo novega šolskega objekta na Brdu "predvideno in rezervirano območje v obsegu cca 16.500 m² ter v proračunu načrtovan tudi projekt izgradnje nove šole".

Zakaj potemtakem z gradnjo zavlačujejo? "Ob napovedi natečaja smo večkrat izpostavili, da bomo glede na zahtevnost in obsežnost projekta v izvedbenem, programskem, časovnem in finančnem smislu natečaj presojali, načrtovali in časovno umeščali z vidika dejanskih trendov, potreb, razvoja poselitvene strukture in potreb več kot 180 obstoječih lokacij vrtčevskih in šolskih objektov," pravijo.

Dodajajo, da se je izvedba natečaja iz predvidene objave v lanskem letu premaknila zaradi državne pobude pristojnega ministrstva za preverbo možnosti morebitne umestitve programa mednarodne šole v nov objekt.

Trenutno potekajo programska usklajevanja, a na MOL so pobudo za mednarodno šolo pozdravili.

Nova šola v primeru sodelovanja z državo do leta 2025

OŠ Vrhovci | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Obljubljajo tudi, da bodo natečajno nalogo pripravili in objavili še letos, pri tem pa bodo glede na program in prostor določili tudi kapacitete. "Sama izvedba bo v primeru sodelovanja z državo v skladu s potrebami predvidoma sledila do leta 2025. Upoštevali bomo vse objektivne okoliščine, prioritete in potrebe, s katerimi zagotavljamo enakomeren razvoj, vlaganja in enake pogoje za vse prebivalce Ljubljane," dodajajo.  

Spomnili pa so na vse nedavne investicije v OŠ Vrhovci (štiri nove učilnice, obnova male telovadnice in športnega igrišča, ureditev garderob in vhodne ploščadi) in zagotovili, da so še v letih 2021 in 2022 kapacitete za zagotavljanje predšolske vzgoje, kapacitete OŠ Vič in OŠ Vrhovci zadoščale potrebam po vpisu.

Število ljubljanskih osnovnošolcev se v resnici zmanjšuje

"Obe šoli sta z opisanimi posegi v preteklih letih lahko sprejeli vse učence iz svojih okolišev. Kapacitete predšolske vzgoje tudi letos zadoščajo potrebam, glede na prve podatke o vpisu bo OŠ Vič imela dovolj prostora, medtem ko se v OŠ Vrhovci pričakuje 1-2 dodatna oddelka, za katera iščemo nadomestni prostor kot začasno rešitev," poudarjajo.

Kot pojasnijo, je v javne osnovne šole letos vključenih 25.356 učencev, ki so razporejeni v 1.126 oddelkih. V šolskem letu 2022/2023 je v ljubljanskih javnih osnovnih šolah 8 oddelkov več kot preteklo šolsko leto.

"Število ljubljanskih osnovnošolcev pa se v letu 2022/2023 zmanjšuje, in sicer je v javnih osnovnih šolah na območju Mestne občine Ljubljana 23 učencev manj kot v preteklem šolskem letu. Trend zmanjševanja števila otrok v vrtcih pa beležimo že vse od leta 2018, ko je bilo v vrtec vključenih največ otrok, razlika je 513 otrok manj," dodajajo.

Oddelke vrtcev celo zapirajo

Zato podatki o vpisu po njihovi oceni ne odražajo dejanskih potreb v posameznem šolskem okolišu, prav tako ni nujno, da povečano ali zmanjšano število učencev pomeni tudi povečano ali zmanjšano število oddelkov, saj se število oddelkov oblikuje glede na število učencev po razredih.

"Tako imamo samo letos npr. šolo z 58 učenci manj in samo enim oddelkom manj, šolo s 16 učenci manj in dvema oddelkoma več, šolo z dvema učencema več in enim oddelkom več, šole z 21, 23 in 32 učenci več in z nobenim dodatnim oddelkom, itd.," naštejejo konkretne primere.

Če so v obdobju od leta 2006 do leta 2020 stalno povečevali število oddelkov v vrtcih s prizidavami in adaptacijami, pa so zaradi obrnjenega trenda zdaj začeli zapirati oddelke.

"V letošnjem letu se je trend povečevanja števila učencev prav tako obrnil, kar bo v naslednjih letih povzročilo prav tako zmanjševanje števila oddelkov v osnovnih šolah, ob upoštevanju oblikovanja oddelkov skladno s predpisi," razložijo.

Na MOL prepričani, da so problem tudi fiktivna začasna prebivališča

Vseeno pa očitno ne izključujejo možnosti premestitve določenega dela učencev, saj pravijo, da so "šole in ustanovitelji dolžni dolgoročno poskrbeti za enakomerno zasedenost osnovnih šol in uravnoteženo prehajanje učencev med šolami različnih šolskih okolišev, zato pri zmogljivosti in potrebah vedno upoštevamo več bližnjih šol"

Opozarjajo pa, da na vpis učencev (ne le v 1. razred, pač pa v vse razrede v osnovni šoli) ne vpliva le število otrok, ki imajo stalno prebivališče na območju šole, pač pa tudi število otrok, ki imajo dejansko, lahko pa tudi fiktivno začasno prebivališče v posameznem šolskem okolišu.

stanovanjska soseska Novo Brdo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vse več je tudi odloženih vpisov

Na vpis otrok pa po besedah odgovornih na MOL vpliva tudi število odloženih vpisov v prvi razred osnovne šole, število prepisov z matične šole na osnovno šolo v drugem šolskem okolišu in število prepisov na osnovno šolo na območju MOL iz drugega šolskega okoliša – ta delež se v povprečju giblje okrog 20 odstotkov. "Povprečni delež odloženih vpisov od vseh rojenih se je v zadnjih enajstih letih izrazito povečal s 5,6 % na letošnjih 13,7 %. Že iz teh podatkov je razvidno, da je nemogoče natančno določiti, kolikšen bo vpis na konkretno šolo," pojasnjujejo.

Priznavajo, da bi radi spremenili vpisna pravila v šolo

Na MOL pravijo, da so zaradi vseh anomalij in zlorab pri vpisu glede na začasno prebivališče otrok na pristojno ministrstvo podali pobudo za spremembo vpisnih pravil v šolo. "Menimo, da so potrebne spremembe v smeri razlikovanja statusa stalnega in začasnega prebivališča pri obveznem vpisu otrok v šolo ter z možnostjo oblikovanja enotnega šolskega okoliša z vsaj petimi ali šestimi šolami," pravijo.

Zato predlagajo ministrstvu, naj uredi status stalnega in začasnega prebivališča tako, da ju bo možno med seboj razlikovati, "pri tem pa izvzeti ogrožene otroke v obravnavi centrov za socialno delo in otroke v reji, in s tem oblikovati prednostni vrstni red za vpis na šole". Predlagajo tudi rešitev, po kateri bo možno oblikovanje enotnega šolskega okoliša z vsaj petimi ali šestimi šolami, "saj s tem lahko zmanjšamo pojav nepredvidljivih tveganj in zakonskih anomalij pri zagotavljanju enakomerne razporejenosti in izkoriščenosti šolskih prostorskih kapacitet ter vplivamo na gospodarno ter učinkovito rabo investicijskih in drugih sredstev MOL in MIZŠ, predvsem pa predlagane spremembe pomenijo veliko jasnejša izhodišča in boljše pogoje za zagotavljanje enakih pogojev za vse učence", so prepričani.

Na Brdu več kot deset milijonov evrov za komunalne prispevke

Naj poudarimo, da je sicer Stanovanjski sklad RS na območju Brda za vse objekte plačal komunalni prispevek v višini 10.098.774 evrov.

Ob tem na MOL spominjajo, da so kapacitete šol od leta 2008, ko so imeli 944 oddelkov, do konca leta 2022 povečali kar za 182 oddelkov.

"Za programe predšolske in šolske vzgoje in investicije v stavbe in opremo smo od leta 2006 do vključno letošnjega leta zagotovili 1.388.293.000 evrov (od tega za investicije in vzdrževanje 379.440.000 evrov), v preteklih letih so sredstva za te namene presegala 30 % celotnega letnega proračuna MOL," še pravijo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Idioti 14:55 31.avgust 2023.

    Ko so kupovali stanovanja so se pač morali informirati o vsemu. Poplave , bolnica , av. postaja , trgovina , parkiranje , ŠOLA . Ja , lokalna šola pa čaka samo še na njih 1000 !

  • Idioti 08:26 14.junij 2023.

    Ko ste kupovali stanovanja ste dobro vedeli , da v šoli ni prostora za vaše otroke ! In kaj sedaj pizdite !!

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 10:42 12.junij 2023.

    Janković se je izpel. Na začetku je bil res pravi božji dar v primerjavi s prejšnjimi župani in županjami Strgar, Potočnik, Simšič, Rupel...sedaj pa je samo oko0rel požrten lokalni šerif z mafijskimi prijemi.