Slovenija
11 ogledov

Solana: Slovenija je pripravljena na predsedovanje EU

Jansa in Solana BOBO Žurnal24 main
Osrednja tema pogovorov so bile prednostne naloge predsedovanja Slovenije EU in ključna vprašanja skupne zunanje in varnostne politike.

Solana se je prvi dan obiska srečal z gostiteljem Dimitrijem Ruplom in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, danes pa se bo srečal z novoizvoljenim predsednikom Danilom Türkom in premierjem Janezom Janšo. Predvidenega srečanja s predsednikom Janezom Drnovškom pa ne bo, pri čemer razlogov za to niso navedli. Drnovšek je sicer šibkega zdravja in se v javnosti ni pojavil že od predsedniških volitev.

Osrednja tema pogovorov v dneh obiska so prednostne naloge predsedovanja Slovenije ter ključna vprašanja skupne zunanje in varnostne politike EU, kot so Kosovo, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces. V ospredju bodo tudi ratifikacijski proces Lizbonske pogodbe, zahodni Balkan, energetika in podnebne spremembe ter medkulturni dialog.

Solana verjame v uspeh slovenskega predsedovanja EU

Po Solanovem mnenju bo slovensko predsedovanje EU uspešno. © BOBO

 
Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je ocenil, da bo slovensko predsedovanje EU uspešno. "Leta 2004 ste vstopili v EU, letos še v območje evra in schengenski prostor, zdaj pa boste vodili Unijo. To je precejšen dosežek," je poudaril po pogovorih z novoizvoljenim predsednikom Danilom Türkom in Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje.

Med temami pogovorov sta bili po Türkovih besedah tudi vprašanji Kosova in Bližnjega vzhoda. Solana ni želel napovedovati rezultatov današnjega zasedanja Varnostnega sveta ZN o Kosovu. Sicer pa je prepričan, da je EU dovolj močna in sposobna, da od VS ZN prevzame vprašanje Kosova.

Glede prihodnjega razvoja evropske varnostne in obrambne politike pa je Solana dejal, da pred kratkim podpisana lizbonska pogodba prinaša pozitivne spremembe v obstoječi sistem odločanja, zaradi katerih bo lahko Unija v 21. stoletju v svetu igrala dejavnejšo vlogo. Solana, ki Türka pozna še iz časov, ko je bil pomočnik generalnega sekretarja ZN, je izrazil prepričanje, da bo Türk dober predsednik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.