Slovenija
15 ogledov

Solarij je lahko zasvojljiv

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tretjina ljudi, ki uporablja solarije, lahko od njih postane zasvojena.

V raziskavi, ki so jo izvedli ameriški znanstveniki, so ugotovili, da so tisti, ki so zasvojeni s solarijem, bolj nagnjeni tudi k zlorabi alkohola in tablet ter trpijo za anksioznostjo, poroča BBC. Če bi se spopadli s temi osnovnimi problemi, bi lahko spodbudili ljudi, naj ne uporabljajo solarijev in se s tem izognejo kožnemu raku, ugotavljajo avtorji.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli 421 študentov, od katerih jih je 229 uporabljalo solarije, v povprečju pa so ga obiskali 23-krat na leto. Tem so nato dali vprašalnike, ki odkrivajo zasvojljivo vedenje, in ugotovili, da jih med 30 in 39 odstotki prikazuje znake zasvojenosti, odvisno od definicije.

Oglasili so se tudi predstavniki industrije, ki nasprotujejo ugotovitvam raziskave. "Nisem znanstvenik, toda prebral sem dovolj znanstvenih študij, da sem lahko takoj ugotovil, da ta nima nikakršne znanstvene vrednosti," je dejal Gary Lipman, predstavnik zveze proizvajalcev solarijev.

Uporaba solarijev med mladimi narašča in v Veliki Britaniji so že sprožili obsežno kampanjo, ki želi spremeniti te navade in mlade ozavestiti o nevarnostih kožnega raka, ki ga povzroča sončenje pod umetno UV-svetlobo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.