Slovenija
4122 ogledov

Šolarje zaradi covida-19 naslednji teden čaka to

covid-19 slovenija šola Profimedia
Epidemija covida-19 je tudi šolarjem prekrižala številne načrte. Ob tem ko se življenje počasi vrača v stare tirnice, bodo v šolah v petek izpeljali dogodek, ki ga na ustaljeni termin niso mogli.

V petek, 11. junija, bodo v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok pripravili "nadomestni" Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, ni bilo možno pripraviti zaradi epidemioloških razmer ter posledično zaprtih šol in večine vrtcev. Vrtčevski otroci in šolarji so takrat tradicionalni slovenski zajtrk pripravili doma v okviru družin.

"Tradicionalni slovenski zajtrk je odlična priložnost, da najširši slovenski javnosti sporočimo dvoje: prvič, da je zajtrk pomemben del naših prehranskih navad, ker je del zdravega prehranjevanja, in drugič - vsej naši javnosti, tudi potrošnikom, želimo sporočiti, da je nakup lokalnih živil izjemno pomemben zato, da ohranjamo slovensko podeželje, slovensko kmetijstvo," je pred prihajajočim dogodkom dejal kmetijski minister Jože Podgoršek

Tradicionalni slovenski zajtrk je lani "upihnil že 10. svečko". V preteklih letih se je iz šol in vrtcev preselil tudi v druge ustanove, na delovna mesta in v domove.

Dogodek je ne le priložnost za podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, ampak tudi priložnost, da podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. "Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje," poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tradicionalni slovenski zajtrk nudi tudi priložnost za pogovor o problemu zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi na tem področju lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Brittney_Larsen 16:04 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦