Slovenija
35 ogledov

Šolarjem krajšajo jezik

Med šolami, ki so se vključile v projekt poskusnega uvajanja obveznega tujega je Žurnal24 main
Šola. Drugi tuji jezik se še uvaja kot obvezen, a že ideja, naj postane izbiren.

Učitelji osnovnih šol, ki so vključeni v projekt uvajanja obveznega drugega tujega jezika, so ogorčeni. V novi Beli knjigi o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji je namreč predlog, da se ukine obveznost drugega tujega jezika.

"Predlog ni pripravljen na podlagi naših izkušenj. Poročila glede uvajanja obveznega drugega tujega jezika kažejo, da je poskus zelo uspešen," pravi Andreja Majcen Mrkonjić, pomočnica ravnateljice na Osnovni šoli Gustava Šiliha v Velenju.

Prvi v drugem

Novosti. Prvi tuji jezik naj bi se začel poučevati v drugem razredu, kar je dve leti prej kot zdaj.

Drugi tuji jezik bi bil od 4. do 7. razreda neobvezni izbirni predmet, od 7. do 9. razreda pa bi spadal med obvezne izbirne predmete.

Vlada je novembra sicer podaljšala obdobje, ko mora drugi tuji jezik postati obvezni predmet v sedmem razredu vseh osnovnih šol, na šolsko leto 2013/14.

Snovalci nove bele knjige, ki naj bi bila končana marca, pa menijo, da mora biti drugi jezik v osnovnih šolah med obveznimi izbirnimi predmeti.

"Naše rezultate in obljube, da bo jezik obvezen, bo ministrstvo z belo knjigo kar požrlo,"
pravi Majcen Mrkonjićeva.

Žalosten dokaz nevednosti
"Status izbirnosti predmeta poraja vprašanje motiviranosti učencev za učenje drugega tujega jezika in njihovega odnosa do znanja tega jezika," v skupni izjavi opozarjajo učitelji, ki se z uvajanjem obveznega drugega tujega jezika ukvarjajo že tri leta.

"To, da se snovalci predlogov sklicujejo na preobremenjenost otrok, je skrajno žalosten dokaz, kako nevedni so," še pravi Majcen Mrkonjićeva. "Resnično bolje bi se bilo vprašati, kaj vse jim ponujamo in kaj bi se dalo skrčiti pri drugih predmetih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.