Slovenija
72277 ogledov

"Šole bomo zapirali, a ne zaradi covida"

Učiteljica
Šolniki pred začetkom novega šolskega leta opozarjajo na pomanjkanje kadra. Kako bo ukrepalo ministrstvo?

"Šol v letošnjem šolskem letu ne bodo zapirali vladni odloki ali zakoni, ampak kadrovski primanjkljaj," pred začetkom novega šolskega leta pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Po uradnih podatkih naj bi manjkalo okoli tisoč učiteljev, Pečan pa meni, da jih jih manjka bistveno več, okoli pet tisoč. 

"Odhajajo v gospodarstvo, kjer so bolje plačani"

Pomanjkanje učiteljev ni od danes. Medtem ko je prejšnja leta primanjkovalo predvsem učiteljev s področja izobraževanja učencev s posebnimi potrebami, pa je poklicni barometer za leto 2022 napovedal primanjkljaj praktično vseh strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju na vseh področjih: od vrtca prek osnovne do srednje šole. "Kar se tiče podplačane plačne skupine J in pomočnic vzgojiteljic opažamo trend odhajanja v gospodarstvo, kjer so bolje plačani," pravi predsednica skupnosti vrtcev Janja Bogataj. 

S pomanjkanjem zanimanja za pedagoški poklic se soočajo tudi na fakulteti za matematiko in fiziko. Od 170 do 200 študentov, kolikor se jih vpiše v prvi letnik, se jih zgolj 15 odloči za študij pedagoške matematike, pri čemer v drugi letnik napreduje le še približno pet študentov.

"Prihajamo do preobrata"

"Zaradi majhne fluktuacije, specifične starostne strukture slovenskih učiteljic in učiteljev, upada generacij šolajočih, so bile potrebe po pedagoškem kadru v vzgoji in izobraževanju dolga leta zelo majhne. Vendar pa prihajamo do preobrata, ko se bo predvsem zaradi povečanega upokojevanja učiteljske populacije in številčnejših generacij šolajočih se, povečalo povpraševanje," ugotavljajo na ministrstvu za šolstvo, ki ga vodi Igor Papič.

A  podatki zavoda za zaposlovanje kažejo na pomanjkanje učiteljskega kadra že v tem šolskem letu, povpraševanja po učiteljih je letos za tretjino več kot lani. A večinoma delodajalci iščjo učitelje, ki bi jih zaposlili za določen čas ali za skrajšan delovni čas. 

Ministrstvo: V naslednjih letih največje število upokojitev

Na ministrstvu medtem ugotavljajo, da se bo trend pomankanja učiteljev še poglabljal. "Iz podatkov o starostni strukturi je razvidno, da se bo v naslednjih desetih letih v osnovnih in srednjih šolah upokojevalo največje število učiteljic in učiteljev razrednega pouka in v podaljšanem bivanju, slovenščine, matematike, športne vzgoje, angleščine, zgodovine, fizike, geografije, naravoslovja, biologije, tehnike in tehnologije, likovne umetnosti, kemije in gospodinjstva. Tudi podatki objav prostih delovnih mest za obdobje zadnjih petih let kažejo podobno sliko."

Promocija učiteljskega poklica s štipendijami

"Na ministrstvu se zavedamo problematike pomanjkanja kadrov na področjih, ki so bila omenjena," pravijo na ministrstvu. V povezavi s pomanjkanjem učiteljev na področju naravoslovja in tehnike je bil v letošnjem letu objavljen Javni razpis za dodelitev štipendij študentom pedagoških študijskih programov s področja naravoslovja in tehnike v prihajajočem študijskem letu. Gre za 250 štipendij v vrednosti 180 tisoč evrov. Minister Papič je nedavno napovedal tudi vračanje koncepta plačljivega pripravništva. 

Tako želijo spodbuditi mlade za izobraževanje v tistih pedagoških študijskih programih za pridobitev izobrazbe za poklice, kjer je zaznati neskladje med trenutnim in prihodnjim obsegom razpoložljivega kadra. Decembra lani je bil objavljen tudi Javni razpis študijskih pomoči za subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje strokovnih delavcev. Ravnatelji se strinjajo, da je to dober začetek, vendar od ministrstva pričakujejo nadaljnje ukrepe. 

Komentarjev 45
  • lojs 14:31 29.avgust 2022.

    preveč vas skrbi, na bledu poteka bdf ... strateški forum, kar pomeni , da pridejo na kup same pametne buče te evrope in ni hudič , da ne bi kaj pogruntal ... sam osebno bi jih pustil lačne, dokler kaj ...prikaži več ne naumijo ... praznega gobezdanja pa res ne moremo plačat, mi rabimo ideje, rešitve, predloge ... pa ne more holobar vse sam s tistim svojim ugrabkom prisesanih voluhar in nepotešenih bab kaj spemenit ... pa sej ni genij, da bi še se za druge skrbel

  • Avatar R_D
    R_D 14:15 29.avgust 2022.

    V gospodarstvu nikakor niso večje plače (če gledamo povprečno učiteljsko plačo). In ne znam si predstavljat kaj bi npr. učitelj zgodivine, kemije, geografije delal v privat sektorju.

  • Avatar jezeran
    jezeran 13:55 29.avgust 2022.

    Revčki važno da lepo plačo vlečejo celo leto za 9 mesecev dela