Slovenija
28 ogledov

Šole in vrtci 21. decembra zaprti?

Branimir Štrukelj Žurnal24 main
Šolniki napovedali stavko proti spremembam standardov in normativov v vrtcih in osnovnih šolah ter zmanjšanju plač.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, se je odločil za stavko. Glavni odbor SVIZ se je namreč danes preoblikoval v stavkovni odbor. S stavko bodo izrazili nasprotovanje spremembam normativov in standardov v vrtcih in osnovnih šolah ter zmanjšanju mase plač v letih 2013 in 2014.

Datum stavke še ni določen, se bodo pa šolniki pridružili drugim stavkajočim v javnem sektorju. Kot možen datum se omenja 21. december, ko so napovedani tudi množični protesti javnih uslužbencev.

Zaposleni v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi so letos že enkrat stavkali. 18. aprila so bile tako šole in vrtci zaprti, izvajali so le varstvo za otroke, katerih starši zanje niso mogli drugače poskrbeti.

Protest v Brežicah

Že danes pa bodo nestrinjanje z vladno politiko izrazili zaposleni v javnih vrtcih Občine Brežice. Ob 16. uri so pripravili protest pred vrtcem Mavrica, ki se ga bo udeležil tudi Branimir Štrukelj.

Resornemu ministru dr. Žigu Turku v pismu, ki so mu ga poslali minuli teden, očitajo nezastopanje stroke, namerno povzročanje škode generacijam otrok, nespoštovanje zaposlenih v predšolski vzgoji in nepoznavanje njihovega dela ter sprenevedanje, da spremenjeni standardi in normativi v vrtcih ne bi zmanjšali kakovosti.

Opozarjajo ga na to, da so zaposleni v javnih vrtcih pristali na znižanje plač, da bi ohranili kakovost, ter poudarjajo, da minister manipulira s podatki primerjalnih analiz, s katerimi želi upravičiti svoje predloge sprememb, in obenem zavrača raziskave slovenskih strokovnjakov na področju predšolske vzgoje. Shoda se bo udeležil tudi glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

Preigravajo tudi referendum

Glavni odbor SVIZ bo sicer na današnji seji obravnaval tudi možnosti pobude za razpis referenduma o pokojninski reformi. Kot je za STA povedal Štrukelj, v SVIZ v nobenem primeru ne bodo podpisali dogovora z vlado o usklajenosti pokojninske reforme. Takšno je tudi stališče predsedstva Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), kjer poleg ugodnejše odmere pokojnin za moške zahtevajo prehodno obdobje za ukinjanje dodane dobe za čas študija.

Komentarjev 16
  • ves 22:45 06.december 2012.

    Verjetno nimate otrok in niste nikoli pokukali v kakšno skupino v vrtcu, kjer jih je že zdaj 24. in vsi želijo tvojo pozornost, vsi bi ti radi nekaj povedali, pa se jim ne moreš posvetiti kot bi želel. Otroci niso ...prikaži več predmeti, ki bi jih "zložil" nekam in bi tam ostali. Koliko odgovornosti je potrebno,ko vseh 24 pelješ na sprehod, v gledališče, na plavalni tečaj ? STE KDAJ POMISLILI?Čeprav od letošnjega znižanja plač delam za bistveno manj denarja, sem z otroki s srcem. Naš delovnik se ne konča z oddelanimi 32,5 urami na teden, ko smo fizično z otroki, popoldan se vračamo v službo na govorilno uro, na izobraževanja, da načrtujemo delo v tandemih, da svoje delo strokovno izvajamo!!!Ne govoriti in pisati na pamet

  • matajur 05:29 05.december 2012.

    tale svizec štrukelj dobi samo za sejnine v državnem svetu slabih 1000, sindikat ga plačuje 3000 na mesec in še en drobiž pobere za sedenje v enem od nadzornih svetov. Cirka 5.000 bruto/mes. Revež.

  • drejc 20:32 04.december 2012.

    Ne vem, kakšna je etika učiteljev in vzgojiteljev, da podpirajo ponovno takšno izsiljevanje s stavko in referendumom. V času debelih krav so s takim izsiljevanjev v SVIZ-u vse dosegli, celo to, da je vzgojitelj s srednješolsko izobrazbo v plači prekaša ...prikaži več marsikaterega strokovnjaka z univerzitetno izobrazbo v gospodarstvu. Sedaj pa poskuša Štrukelj nahujskati še nas starše, da podpremo nadstandardne normative, ki si jo lahko privošči Luxemburg in da podpremo ohranitev tako nesorazmerno izsiljenih plač vzgojiteljev. Poklic vzgojitelja (sploh s srednješolsko izobrazbo in višješolsko izobrazbo) v primerjavi s pomočnikom vzgojitelja spet ni tako zahteven, da bi ga bilo potrebno tako visoko ceniti, bolj kot poklic inženirja v gospodarstvu. Tudi to ni deficitaren poklic, ki bi ga bilo potrebno morda iz tega naslova tako nadpovprečno nagraditi.