Slovenija
19 ogledov

Šole nimajo za ogrevanje

OšŠ Center Dolenjska Jerca Božič Kranjec
Stroški. Novomeška občina šolam dolguje za tri mesece ogrevanja. Dobavitelji jih (še) ne bodo odklopili.

“Kot ravnateljica bi se morala posvečati pedagoškemu delu, ne pa da se kar naprej poglabljamo v to, kako bomo plačali položnice; ali bo denar za kurjavo, elektriko … Za to bi morala poskrbeti Mestna občina Novo mesto (MONM),” nam je povedala Irena Hlača, vodja kolektiva osnovnošolskih ravnateljic v novomeški občini.

MONM osnovnim šolam ni plačala materialnih stroškov za november, december in januar, kar skupaj znese 242 tisoč evrov. “Trenutna likvidnostna situacija MONM je slabša, kar pa velja za vsako prvo tromesečje v letu, zato tudi zamujamo s plačili,” pojasnjujejo v kabinetu župana Alojzija Muhiča.

Bodo na mrzlem?

“Iz dneva v dan zaskrbljeno gledamo, ali smo še likvidni. Bojim se, kako bomo poravnali januarsko položnico za kurjavo. Upam, da nam ogrevanja ne bodo takoj odklopili,” skrbi Nevenko Kulovec, ravnateljico Osnovne šole (OŠ) Drska. Na MONM poudarjajo, da so z vsemi dobavitelji energentov dogovorjeni, da ne prekinjajo dobave nobenemu javnemu zavodu, še zlasti pa ne šolam in vrtcem.

Namesto za knjige

“Od občine bi pričakovali, da bomo dobili še kaj več kot zgolj za položnice, tako pa še te plačujejo z denarjem, ki ga sami prislužimo na primer z oddajanjem prostorov. A tudi tega denarja zdaj ni več, čeprav si nismo privoščili nobenega seminarja, izobraževanja ali didaktičnega pripomočka,” ugotavlja Marija Vranešič, ravnateljica OŠ Center.

“Ne zahtevamo razkošja, le tisto, kar jim pripada, da se bodo na šolah lahko posvečali zgolj učnim načrtom. Z denarjem za gretje in elektriko pa naj se ukvarjajo na občini, kjer so plačani za to,” je prepričana Cvetka Matoh, predsednica sveta staršev na OŠ Šmihel.

Po mnenju Gregorja Mohorčiča, direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, je težavo treba reševati na ravni vseh udeleženih in poskrbeti, da bo delo tudi v prihodnje potekalo nemoteno, ne na škodo vzgojno-izobraževalnega procesa. Čeprav je denar za materialne stroške v občinskih proračunih predviden, je, kot dodaja, možno, da imajo glede na trenutne razmere v državi nekatere občine začasne likvidnostne težave.

Novomeške ravnateljice naj bi se sestale še ta teden in se dogovorile, kako v prihodnje z občino reševati problematiko materialnih stroškov.

Komentarjev 1
  • nergač 09:28 13.februar 2012.

    "...vodja kolektiva osnovnošolskih ravnateljic v novomeški občini."a ta kolektiv nobenega raznatelja več ne premore? Ali je res to področje že popolnoma vaginalizirano...?