Slovenija
33 ogledov

Šole niso javno dobro

Slovenija 28.10.12, koper, obcina, nakup stavbe nekdanje kovinarske sole, kovina Suzana Kos
Občine. Davku se ne morejo izogniti z razglasitvijo za javno dobro.

Poslanci v državnem zboru bodo danes obravnavali spremembe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katerimi bodo med drugim natančneje določili, da zdravstveni domovi, šole in vrtci niso tako javno dobro, za katerega bi bile občine lahko opravičene plačevanja davka na nepremičnine.

Nekatere občine – med prvimi sta bili občini Koper in Piran – so po sprejemu zakona o davku na nepremičnine namreč napovedale, da se bodo tej obdavčitvi izognile tako, da bodo na teh stavbah razglasili javno dobro. Za te stavbe je namreč predvidena obdavčitev z 0,5 odstotka od posplošene tržne vrednosti.

V Piranu so občinski svetniki sklenili, da so javno dobro šole, vrtci, zdravstveni dom in mestna knjižnica pa tudi avditorij ter prostori mestne galerije in muzeja. V Kopru pa so kot javno dobro označili šest stavb, ki so namenjene zdravstvu in sociali, 38 šol, vrtcev in drugih izobraževalnih ustanov, tri stavbe, namenjene kulturi, ter en športni objekt, ki je, kot so zapisali, "namenjen uresničevanju javnega interesa na področju športa". V Piranu so ocenili, da bi s tem prihranili 280.000 evrov, v Kopru pa okoli pol milijona evrov na leto.

A glede na omenjene spremembe prihranka ne bo, saj bo zakon natančneje določil, da bo ob parkih in igriščih, ulicah, trgih in cestah, železnici in parkiriščih ter podobnem javno dobro le še za pristanišča, letališča ter železniške in avtobusne postaje.

V šolo ne more čisto vsak

"Ve se, kaj je javno dobro, ni pa pošteno, da občine plačujejo davek za tiste nepremičnine, ki so čisti strošek in so del javne infrastrukture," je ob tem opozoril Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije. Pojasnjuje, da šole in drugi podobni objekti niso javno dobro, saj niso ves čas in obče dostopni čisto vsem.

Komentarjev 1
  • mirko 10:40 28.marec 2014.

    Občine ne želijo plačati davka za šole in zdravstvene domove, saj naj bi šlo le za pretakanje sredstev.................................................................Saj to je ravno namen Vlade Bratovšek, da se čimveč denarja prelaga iz enega žepa v drugega. Le tako bo v ...prikaži več državi odprla obljubljenih 60.000 novih delovnih mest, kateri bodo prelagali ta denar in skrbeli za njihovo uporabo. Seveda bo 90% tega denarja šlo za njihove plače, tako da jim v drugi državni žep sploh ne bo potrebno veliko dati. Slogan za gospodarski razvoj trenutne oblasti bi lahko bil "znatno povečanje državne administracije je ključ za rešitev našega gospodarstva".