Slovenija
4288 ogledov

Šole zagrozile z vzgojnimi ukrepi, policija okrepila nadzor

fazani
1/10
Saša Despot
Na nekaterih šolah za fazaniranje uporabljali celo gasilne aparate.

Ekstremnih aktivnosti dijakov, ki bi nasilno izvajali fazaniranje nad dijaki prvega letnika, danes niso zaznali niti v Mariboru niti v Ljubljani, so nam pojasnili na policijskih upravah, so pa v središču Ljubljane povečali prisotnost policistov, ki so pozorni tudi na to dogajanje.

V zadnjih letih vedno bolj nasilni

Dijaki višjih letnikov so se v zadnjih letih s fazaniranjem – tako imenovanimi iniciacijskimi obredi – vedno nasilneje znašali nad kolegi, ki so prvič sedli v srednješolske klopi. Na nekaterih šolah šolah so uporabljali tudi različne spreje za kovine, tuše, korekturna sredstva in celo gasilne aparate, zato so ukrepali tudi na številnih šolah.

slovenija 02.09.13, fazani, dijaki, prvi solski dan, krst srednjesolcev prvega l fazani! Slovenija "Gre za trpinčenje do onemoglosti"

Šole napovedale sankcije

"V primeru "fazaniranja" brez izrecnega dovoljenja novinca oziroma novinke in v primeru uporabe škodljivih snovi (npr. alkoholnih flomastrov) bo šola vzgojno ukrepala," so sporočili z gimnazije Bežigrad v Ljubljani, podobno pa so zapisali na spletnih straneh številnih drugih srednjih šol. Na prvi šolski dan so prilagodili tudi začetek šole, dijaki prvih letnikov so tako v šolo prihajali ob drugih urah kot dijaki višjih letnikov. Tako so se fazaniranju izognili, tisti, ki jim ta "obred" ni moteč pa so se s starejšimi dijaki srečali v središču mesta.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so na podlagi vprašalnika, ki so ga poslali na 159 slovenskih srednjih šol, lani ugotovili, da je popisovanje teles prvošolcev ob vstopu v srednjo šolo precej razširjen pojav, ki so ga zaznali na skoraj dveh tretjinah srednjih šol. Starejši dijaki za popisovanje prvošolcev najpogosteje uporabljajo alkoholne in druge flomastre, kemične svinčnike in ličila, včasih tudi kečap, moko in jajca.

Za odstranjevanje so morali uporabiti celo aceton in bencin

"Sestavine flomastrov in kemičnih svinčnikov so pri stiku s kožo v večini primerov dražilne, medtem ko imajo posamezne sestavine redkeje uporabljenih sredstev tudi nevarnejše lastnosti, kot so genotoksičnost (možne poškodbe genetskega materiala), rakotvornost in kronična toksičnost. Z nekaterih šol so nam sporočili, da so dijaki precej časa porabili za odstranjevanje napisov s kože in da so morali poleg vode, mila in kozmetičnih čistilnih sredstev uporabiti tudi agresivnejše odstranjevalce, kot npr. aceton in bencin," pravijo na NIJZ. Napisi se s kože sicer najlaže odstranjujejo s pomočjo mastne kreme (Nivea), odstranjevalcem ličil ali z alkoholom.

NIJZ: Tveganja za zdravje ni

"Ker gre tako pri popisovanju, kot odstranjevanju za kratkotrajno izpostavljenost majhnim odmerkom kemikalij ocenjujemo, da kljub nekaterim zelo nevarnim lastnostim posameznih sestavin popisovanje kože ne predstavlja fizičnega tveganja za zdravje. Vendar nepotrebno izpostavljanje  nevarnim snovem odsvetujemo," pravijo na NIJZ. 

 

 

Komentarjev 1
  • Sienna_Grimley 14:32 03.september 2018.

    Naredim dobro celo najboljšo plačo na spletu od doma. Prejšnji teden sem dobil 9825 $, saj sem preprosto delal od doma na internetu. Sem redni univerzitetni študent in samo delam to delo v mojem času samo 20 do 25 ur ...prikaži več na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga poskusil. T0 je tisto, kar počnem ... ........ ➥➥ ➥➥➥ ➥➥ www.Internet43.Com