Slovenija
16 ogledov

"Solidarnost v družbi je nujnost"

Milan Kučan Saša Despot
Na proslavi ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je Kučan spomnil na visoko ceno, ki so jo med drugo svetovno vojno in pred njo plačali Primorci.

Kljub dežju, ki je na bistriškem padal že ponoči in v jutranjih urah, se je osrednja proslava ob 65. obletnici konca druge svetovne vojne in 63. obletnici priključitve vrnitvi Primorske k matični domovini odvila na prostem ob spomeniku borcem Prekomorske brigade na Hribu svobode pri Ilirski Bistrici. Zbralo se je okoli 1000 ljudi.

Brez boja slovenskih Primorcev tako zoper fašizem kot za priključitev k Sloveniji danes slovenske države ne bi bilo
Milan Kučan

Slavnostni govornik Milan Kučan je poudaril vlogo upora in borbe Primorcev pri priključitev k matici, spregovoril pa je tudi o nujnosti, da v slovenski družbi ohranimo solidarnost. Priključitvi k matični domovini, ki je brez boja Primorcev ne bi bilo, gre po besedah Kučana zasluga, da smo Slovenci ohranili večino nacionalnega ozemlja in v 90. letih pred mednarodno skupnostjo lahko uveljavljali zahtevo po priznanju lastne države.

Prekomorske brigade, v katerih so pomembno vlogo odigrali tudi domačini iz slovenskega in hrvaškega Primorja, so odločilno prispevale k zmagovitemu koncu vojne na slovenskih tleh, zaključna dejanja pa so se, kot je spomnil, odvijala prav na območju Ilirske Bistrice.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik države Danilo Türk, predsednik DZ Pavel Gantar in predsednik vlade Borut Pahor, poleg nekdanjih bork in borcev pa so prišli še člani veteranskih združenj, župani primorskih občin in predstavniki občin iz sosednje Hrvaške in Italije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.