Slovenija
28 ogledov

Solinarski praznik vabi

Ta konec tedna bo Piran v znamenju praznika solin.
1/24
Žurnal24 main
Ta konec tedna bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji solin. V Piranu namreč poteka že šesti piranski praznik solin, ki je povezan s procesijo sv. Jurija.

Piranski praznik solin bo potekal še jutri. Organizator Avditorij Portorož ga je zasnoval s precej novostmi in tako, da bo tudi v Sečoveljske soline pritegnil čim več gostov. Dogajanje bo predstavilo vse, kar ponuja občina.

Okrašeni Piran
Po besedah koordinatorice prireditve Irene Dolinšek bo prireditev privlačna za vse generacije. Že minuli petek je bila v Gledališču Tartini Piran projekcija 14-minutnega filma o procesiji sv. Jurija iz leta 1943, na kateri so Pirančani lahko spoznali, kako so nekoč za to priložnost okrasili mesto. Zanimivo je bilo gledati, kako je mesto včasih živelo. To je pomembno tudi zato, ker so nato lahko domačini z okrasitvijo Ulice IX. korpusa, po kateri bo šla procesija, prispevali svojo etnološko drobtinico k dogodku.

Odziv je bil velik
Da je Piran okrašen tudi letos, so Anbotovci v sodelovanju s Hortikulturnim društvom Portorož za vse, ki so želeli sodelovati, pripravili delavnice izdelovanja uličnih okraskov za procesijo. Gre za obujanje še ene piranske etnološke tradicije, ki ima prihodnost samo z angažiranjem njegovih prebivalcev. Številni šolarji in krajani so se odzvali vabilu in sestavili na stotine girland (okrasnih kit), ki so v Piranu tradicionalno spletene iz bršljana, z modrimi in rdečimi pentljami, z belimi izvezenimi prti, ki visijo od včeraj z oken; okrašena je pot od Tartinijevega trga do cekve sv. Jurija nad mestom.

V nedeljo bo vstop v soline brezplačen. © BOBO

 
Pestro dogajanje
Praznik se je sicer začel na Tartinijevem trgu s turnirjem pandola ter starimi igrami tršet, briškola in mora. Dejavnosti in ponudbo predstavlja kup razstavljavcev. Tam so stojnice solin, pomorskega muzeja, skupnosti Italijanov, sester dominikank, turističnih društev, gibanja Čikule Čakule, Klinike, krajevnih skupnosti in sploh vseh akterjev občine. Pripravili so vrsto delavnic za najmlajše, dobrodelno akcijo, predstavitev istrskih kulinaričnih dobrot, v lokalih bodo ponujali solinarske malice … Ob 18.30 bo piranski župan Tomaž Gantar odprl prireditev in obiskovalci se bodo lahko zabavali še pozno v noč – tudi na plesu v Tartinijevem gledališču ter na koncertu v lokalu Da noi. Že skoraj obnovljen Tartinijev trg z okolico bo tako prvič pokazal, kako velik prizoriščni prostor je lahko brez avtomobilov.

POGLEJTE ŠE : Fotogalerija: Pester praznični utrip v Piranu

Nedelja namenjena solinam
V nedeljo bo procesija in maša v cerkvi sv. Jurija, točno opoldne pa bo solinarska družina, tako kot pred davnimi leti, odplula proti solinam. Tja se bodo preselile tudi vse v soboto predstavljene stojnice. Vstop v soline bo prost in brezplačni bodo tudi vsi avtobusni prevozi iz Pirana v soline ter nazaj, na liniji Piran–Lucija in z ladjo Solinarka. Kot je napovedal d irektor solin Alojz Jurjec, bo mogoče med praznikom kupiti tudi petkilogramske vreče sečoveljske soli za 2,50 evra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.