Slovenija
20 ogledov

Šolniki bodo zbirali podpise

razno 14.02.12. ucitelj, sola, ucenci, ucilnica, foto: shutterstock Žurnal24 main
Štrukljev sindikat bo v naslednjih dneh začel zbirati podpise proti varčevalnim ukrepom, ki jih napoveduje ministrstvo.

Učitelji ne bodo prisali na varčevalne ukrepe, ki jih je napovedala šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar, je na tiskovni konferenci sindikata SVIZ napovedal glavni tajnik Branimir Štrukelj. V naslednjih dneh bodo začeli s pozivanjem in zbiranjem podpisov proti ukrepom, še posebej, če bo ministrstvo vztrajalo, da je treba na področju izobraževanja in znanosti privrčevati še dodatnih 69 milijonov evrov.

Štrukelj ministrici očita, da v zvezi z zadnjimi varčevalnimi ukrepi v šolstvu ni niti poskusila izpeljati dogovora s sindikati. "Sliši se skoraj kot kazen, ker je slovensko učiteljstvo na nek način vodilo pogajanja in uspelo zavrniti dodatna znižanja na že znižane plače," je pojasnil.

Racionalizacija pri nacionalnem preverjanju znanja

Glede varčevanja Štrukelj pravi, da imamo pri nas še vedno balkanski odnos do javnega denarja ter da bi se dalo z racionalnim in bolj odgovornim ravnanjem do javnega denarja marsikaj prihraniti tudi v šolstvu. Nekateri učitelji po njegovih besedah priložnost za racionalizacijo vidijo tudi v nacionalnih preverjanjih znanja.

Proti evtanaziji javnega šolstva

Zaskrbljeni so tudi v Študentski organizacii Univerze v Ljubljani, kjer so prepričani, da bodo dodatni finančni rezi pustili nepopravljive posledice za izobraževalni sistem v Sloveniji. "Ustrezno in stabilno financiranje je namreč predpogoj za kakovostno izvajanje študijskih programov. S tem, ko želi vlada privarčevati dodatnih 10 milijonov evrov na račun izobraževanja mladih, ubija še kar je ostalo od kvalitetnega javnega šolstva, ki so ga različne generacije gradile v zadnjih letih," so zapisali v sporočilu za javnost z naslovom Proti evtanaziji javnega šolstva v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.