Slovenija
21 ogledov

Šolniki na znižanje pogojev ne bodo pristali

razred, šola Sutterstock
Nervoza v družinah se povečuje, ker starši izgubljajo službe, nelagodje pa se povečuje tudi na učiteljski strani, ker se napoveduje odpuščanje v javnem sektorju in dodatno zniževanje plač, poudarja glavni tajnik Sviza.

Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je bil kritičen do združevanja srednjih šol, ki po njegovem mnenju poteka skrajno improvizirano. Kot "zadnji cinizem" vlade je označil tudi dvodnevni rok za javno razpravo o spremembah zakona o visokem šolstvu, ki po njegovem posegajo v ključna področja akreditacij programov, predvidevajo pa tudi, da bi lahko univerzitetni učitelj delal tudi petkrat več ur kot doslej.

Zatrdil je tudi, da v Svizu ne bodo pristali na povečanje učne obveznosti za tri oziroma štiri ure tedensko, prav tako ne na povečanje števila otrok v razredih in vrtcih. Dovolili ne bodo niti opustitve posebnega normativa za heterogene oddelke, kot tudi ne zmanjšanja skupne prisotnosti pomočnice vzgojiteljice v vrtcih.

Podatki ministrstva "prirejeni in neresnični"

Prav tako ni nobene možnosti, da bi pristali na dodatna zniževanja plač v javnem sektorju, ki naj bi se zgodila v letu 2013, je povedal Štrukelj.

Glede obremenitev učiteljev je Štrukelj dejal, da novi primerjalni evropski podatki o obremenitvah učiteljev kažejo, da slovenski učitelji delajo dobro. Podatki, ki jih pri tem navaja ministrstvo, pa so po njegovi oceni "prirejeni in neresnični".

Komentarjev 1
  • mrki 15:40 04.september 2012.

    Šolniki na znižanje pogojev ne bodo pristali---------ne ne . oni so božanski poslanci!