Slovenija
27 ogledov

Šolniki za 3. december napovedali protest

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Sindikat Sviz je za 3. december napovedal demonstracije, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

Šolski sindikat Sviz med svojim članstvom poizveduje, kdo bi se bil pripravljen udeležiti demonstracij, ki jih pripravljajo za 3. december v Ljubljani. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

Ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, ki ga je vlada poslala v presojo občinam, bi namreč po oceni Štruklja pomenili odpuščanja. Odločitev, da bodo šolniki izvedli demonstracije pred vlado, bi lahko dokončno sprejeli v tednu dni, še ocenjuje Štrukelj.

Štrukelj bo na morebitne posledice tega, kar se sedaj dogaja z izobraževanjem, na petkovem srečanju opozoril premierja Mira Cerarja. Ob tem pa dodaja, da je interventni zakon postal del pogajalskega procesa glede celotnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, saj pomeni odpuščanja.

Osnutek interventnega zakona med drugim predvideva, da bi lahko prišlo do povečanja števila otrok v oddelkih vrtca. Predvideva pa tudi ukinjanje podružničnih šol, ki imajo manj kot 14 učencev, in spreminjaje osnovnih šol v podružnične, v kolikor imajo manj kot devet oddelkov in ne gre za edino osnovno šolo na območju lokalne skupnosti.

Komentarjev 4
  • Kranjica 12:15 14.november 2014.

    Meni se zdijo napovedani ukrepi smiselni, verjetno tudi marsikomu drugemu. Štrajkali pa bodo zato, ker Štrukelj nekaj "meni"? : Naj pride na dan s čim bolj prepričljivim. In če bo kdo res odpuščen, čeprav tega nikomur ne privoščim, naj mu ...prikaži več sindikat s Štrukljem na čelu preskrbi nepovratno finančno pomoč, dokler ne dobi druge zaposlitve ali se upokoji. Kot poročajo mediji, imajo razni sindikati denarja na pretek. In kdo se ozira na tisoče delavcev v gospodarstvu, ki vsako leto izgubijo zaposlitev zaradi propada podjetij?

  • svašta 09:20 14.november 2014.

    policisti imajo t.i. ''beli štrajk'' kar pomeni, da delajo vse bolj počasi, da ustavijo vsakega in ga čist pregledajo in podobno. ampak delati pa morajo vseeno, jih nihče nič ne vpraša. me pa zanima, glede na to, da je 3.12. ...prikaži več med tednom, ali bojo štrajkali v popoldanskem času ali si bodo vzeli dopust ali kaj? ne moreš verjeti, cela država hira in diha na škrge, a ta štrukelj še kr nekaj bluzi in misli, da živi na drugem planetu...naj grejo pa v zasebni sektor delat pa me zanima, koliko bi lahko pametovali, kreteni blesavi!!! in štruklju še vedno ni jasno da zasebni sektor drži gor državo in ne javni!!!

  • Izudin 23:00 13.november 2014.

    Poznam ljudi, ki z visoko izobrazbo zaslužijo okrog 800 eurov, kolikor vem, so učiteljske plače precej višje, poleg tega imajo veliko dela prostih dni. Na štanco bi nagnal tega Štruklja, potem pa naj štanca za 600 eurov na mesec. Prav ...prikaži več od takšnih si javni sektor vzame največ.