Slovenija
20 ogledov

Šolniki zahtevajo višje plače

Učiteljica Profimedias
V SVIZ-u ne bodo pristali na podaljšanje varčevalnih ukrepov, napovedujejo tudi bojkot popravljanja NPZ.

V sindikatu šolnikov ne bodo pristali na ponovno podaljšanje znižanja plač in drugih varčevalnih ukrepov, so sporočili iz SVIZ-a, ki ga vodi Branimir Štrukelj. Obenem zahtevajo, naj se v pravilniku o nacionalnem preverjanju znanja zagotovi enotno in ustrezno plačilo za delo v šolskem letu 2015/16.

Glavni odbor sindikata je v Zrečal zavrnil podaljšanje znižanja plač in drugih varčevalnih ukrepov, ki so bili dogovorjeni za leto 2015, tudi v leto 2016. "SVIZ bo vztrajal pri uresničitvi zadnjega dogovora o ukrepih za zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela v javnem sektorju za leto 2015, ki predvideva, da se s 1. 1. 2016 plače dvignejo na raven pred znižanjem in prenehajo veljavni ostali ukrepi, kot so znižanje premij dodatnega pokojninskega varčevanja, regresa in regresa za letni dopust ter delovne uspešnosti," so zapisali v SVIZ-u. "Pri napovedanih spremembah bo SVIZ nasprotoval vsem predlogom, ki bi poslabševali pogoje napredovanja, ali predlogom, ki bi prestavljali uresničitev sprostitve napredovanj v prihodnjih letih."

Možen tudi bojkot popravljanja NPZ

Glavni odbor je sprejel tudi stališče o problematiki NPZ, na katero SVIZ ministrstvo opozarja že nekaj let. Zahtevali bodo sestanek z ministrico in spremembo pravilnika do konca letošnjega aprila tako, da bo zagotovil enotno in ustrezno plačilo za delo v šolskem letu 2015/16. Obenem bo sindikat v šolah izvedel anketo o pripravljenosti za morebiten bojkot popravljanja letošnjih NPZ, če dogovor o vrednotenju s tem povezanega dela ne bo dosežen v omenjenem roku. V sindikatu prav tako pričakujejo, da bo pristojno ministrstvo v naslednjih mesecih pripravilo analizo upravičenosti in smiselnosti obstoječega načina izvajanja NPZ in predlagalo spremembe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • BojanBojan 21:23 24.marec 2015.

    Prav imajo!Med tem, ko si visoko šolniki delijo nezaslišane vsote po kvazi avtorskih pogodbah, ki si jih spišejo sami, morajo oni delati vse v okviru delovne obveze!Očitno je denarja dovolj, a ne, Stanka Setnikar Cankar, Metka ...prikaži več Tekavčič, Mencinger, Mramor in ostali?!Vendar, samo za vas! Za ostale je pa delo! Kenede?Ko vas človek samo pogleda, kako ste obilni, ni dvoma, kam ste dali javni denar!

  • pipo444 19:33 24.marec 2015.

    Tudi jaz zahtevam višjo plačo. Če ni denarja, naj vzamejo šolnikom.

  • svašta 18:18 24.marec 2015.

    delo, ki spada pod njihovo delo bi radi, da je dodatno plačano? yeah right :) naj povejo kdaj 8 ur oddelajo in kje še imajo vsake 2 meseca 1 teden počitnic + poleti 2 meseca...